Dags att höja vår lägstanivå

Denna gång har vi fokus på digitaliseringskompetensen inom HR. Och inte bara inom HR. Kompetensen behövs hos alla chefer för att de skall kunna använda och lita på informationen och de lösningar man använder för att stötta sina medarbetare.

Välkommen till månadsbrev nr 3 - 2023

Månadsbrevet innehåller idag:

 • En reflektion kring utveckling av digitaliseringskompetens
 • Poddnyheter
 • Events och utbildning, där du också hittar min rapport från HR Tech virtual
 • och förstås Noterat i branschen 💡

HRs roller och digitaliseringskompetens

Den senaste tiden har jag diskuterat och funderat mycket kring frågan om vad som egentligen händer på området utveckling av digitaliseringskompetens inom HR? Och då inkluderar jag alla roller från högsta ledaren till alla andra roller dvs CHRO, HR generalist, HR BP, Rekryterare, Learning och development ansvarig, Kompensations- och förmånsspecialist, people analytics specialist osv. Men också alla chefer och ledare i varje organisation som är berörda av hur vi hanterar vår viktigaste resurs - medarbetarna där kunskap ger trygghet och förståelse kring hur digitala verktyg och data stöttar på olika nivåer.

Som jag skrev om i förra nyhetsbrevet finns det många både kvantitativa och kvalitativa värden med digitalisering. Men om vi inte förstår vad digitalisering faktist är, så är det svårt att ta kliv framåt som organisation.

Jag är av åsikten att alla med någon HR eller chefsroll behöver en grundkompetens inom digitalisering och att vi behöver höja vår lägstanivå oavsett roll.

Egentligen är det få företag som inte behöver att alla medarbetare i hela organisationen har en basnivå av digitaliseringskompetens.

Vems ansvar är det?

Men vem ansvarar då för att HR lyfter sin kompetens på området?

HR direktören eller den enskilda medarbetare? Eller utbildningsinstituten dvs PA linjen och dess innehåll. Eller varje individs närmsta chef?

Kompetensutvecklingen kommer inte att hända av sig själv eftersom det inte är någon som valt HR-yrket för att behöva lära sig om digitalisering. Utan för att man vill jobba med människor.

Det jag saknar är att kompetensfrågan blir prioriterad av varje organisation.

Denna vecka har jag diskuterat kompetensfrågan med olika personer som befinner sig i HR-världen. Och alla vi som driver området HR + tech = värde ser samma sak. Dvs att vi ligger långt efter inom nyttjandet och förståelsen för digitaliseringens möjligheter och att vår motivation till kompetensutveckling är för låg.

Självklar finns det undantag men när vi ser på helheten så saknas nödvändig digitaliseringskompetens för att kunna utveckla våra organisationer.

Vilka drabbar det?

För att nämna några områden:

 • Företagens lönsamhet
 • Chefernas arbetsmiljö
 • Kompetensförsörjningen
 • Integration och mångfald
 • Vår hållbarhet
 • Medarbetarnas nöjdhet
 • Entreprenören med smarta lösningar som ingen köper
 • Kostnader för sjukfrånvaro
 • osv

Jag vill ändra på det här och behöver dig och dina kollegors hjälp!

Jag vill på djupet förstå utmaningen som ledaren av HR/People har i organisationen och hur prioriteringarna ligger med fokus på innovation, strategi och digitalisering - saker som så djupt hänger ihop. Utifrån dessa intervjuer säkerställa att det som behövs för kompetensutvecklingen erbjuds av mig och mina branschkollegor.

Jag vill därför intervjua dig som är HR chef / HR strateg under april och maj. Du bokar mig här.

Om du inte har tid att bli intervjuad så får du gärna svara på min undersökning som är öppen en vecka till. Där frågan handlar om vilka metod för kompetensutveckling du föredrar.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Som du ser i resultatet hittills föredrar de som svarat att använda sig av en mentor eller coach för att utveckla sin kompetens och inte den traditionella modellen att utvecklas i grupp 🤔


Trots att bara 10% föredrar utbildning i grupp, erbjuder vi på HR Digi en grundutbildning inom digitalisering i två dagar på plats i Stockholm 18-19 april så att du / din medarbetare effektivt kan lyfta er lägsta nivå.

Vi behöver fler deltagare så att kursen skall bli av! 🌟 Vi erbjuder därför 15% rabatt 🌟 på kursavgiften för de som bokar via vår nya kurssida.

kurssidan hittar du också erbjudande om att anlita din egen mentor / coach som du kan boka per timme, precis det ni väljer som högst prioriterat i undersökningen.

Ja, det är mig och min tid ni köper.

Jag sitter bara här och väntar på att bli bokad! 👩💻

Poddnyheter

Tack alla ni som lyssnar på det spännande men ändå ganska smala temat HR och Tech! Under februari passerade HR Digitaliseringspodden ⭐️ 30 000 lyssningar⭐️ vilket vi självklart vill fira. Tjohoo!! 👏🏻🤩🎉

Mars avsnitt har tagit upp ämnet AI i avsnitt 60. AI som blivit så aktuellt med Chat GPT och nu också nästa release från Open AI med GPT-4.

Just den releasen av Chat GPT släpptes efter att vårt avsnitt släpptes. Om man skall beskriva skillnaden väldigt kort så är GPT-4 smartare, kan analysera mer text och ge mer komplexa svar samt även analysera bilder. Här kan du läsa mer.

Och dessutom så släpptes avsnitt 61 med den fantastiska Stacey Harris. Hon är HR Tech analytiker och ansvarig för den rapport jag refererade till i mitt senaste nyhetsbrev. Jag tror att vi behöver en analys på djupet hur det står till i våra svenska/nordiska organisationer med digitaliseringen och dess värdeskapande. Just nu gissar vi mest. Lyssna på avsnittet, ladda ner rapporten och anmäl din organisation som deltagare i den nya studien som genomförs mellan maj-juli.

Alla länkar hittar du på podd-avsnittets sida.

I april kommer självklart två nya avsnitt av podden

Avsnitt 62 som kommer på måndag handlar om det oerhört viktiga ämnet att skapa en bestående förändring. Då har jag besök av Camilla Renz som är förändringsexpert med djup IT- och affärsstrategisk kunskap. Ett podd-avsnitt jag velat spela in länge! Och nu kommer det 💜

Avsnitt 63 kommer den 17 april och handlar om att använda det man redan har på ett bra sätt. Nu med fokus på den egna arbetsplatsen och Microsofts lösningar. Och att använda sin arbetsplats digitala lösningarna för att skapa en lugn och stressfri vardag. Gäst är Pia Andreason som är utbildare och poddare precis som jag 👌


Ingen alternativ text angiven för den här bilden
Pia Andersson under vår inspelning


Vilka ämnen vill du att vi skall ta upp till hösten? Hör av dig här eller skicka ett mail!

Noterat i HR Tech branschen💡

SCB, Statistiska centralbyrån har precis släppt en ny rapport om hur vi använder AI i Sverige. Inte specifikt fokuserat på HR utan hur hela verksamheten använder sig av AI där cirka 5,4 procent av företagen använde AI i sin verksamhet 2019.Till 2021 hade andelen företag som använde AI ökat till totalt till 6,5 procent. Är det bra eller dåligt? 🤷 Du hittar rapporten här.

På måndag den 3 april släpper Tengai Unbiased sin nya rekryteringsavatar. Vill du vara först att prova? Skriv då upp dig på listan. Självklart har jag skrivit upp mig 💪 Du hittar mer information här.

Spotify's CHRO Katarina Berg hade i onsdags releaseparty för boken BOLD – strategiskt HR-arbete i en ny tid.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

I boken får läsaren en exklusiv inblick i det extremt snabbväxande techbolaget Spotify. Katarina visar hur alla kan bli modigare i sitt HR-arbete, oavsett om det gäller ett utmanande förändringsprojekt, global tillväxt eller om det viktigaste är att hitta rätt medarbetare till nyckelposter. HR ska både utveckla och utmana. För detta krävs mod och extremt god insikt i verksamheten, först då kan HR-arbetet skräddarsys till den egna organisationen.Det går nämligen inte att kopiera andras framgångssagor eftersom varje organisation är unik.

Jag vet att Spotify använder många smarta techlösningar för att lyckas med det de gör och jag har länge önskat att få med någon från Spotify-teamet i podden men inte lyckats - ännu. Så vi får alla läsa boken så länge.

Fosway Group släppte igår sin 2023 Fosway 9-Grid™ for Digital Learning. De har också en 9-Grid™ för learning systems. Jag har ännu inte hunnit läsa och förstå vad som skiljer dem åt. Du hittar mer information här.

Investeringar i HR Tech

Under slutet av februari och mars har ytterligare ett antal av våra spännande svenska entreprenörer fått någon form av tillskott av kapital. Jag måste säga att jag upplever att investeringstakten sjunkit och det inte är lika många händelser under mars. Denna gång bara två på listan: Asker Technologies och Appjobs,

Asker Technologies är en intervjuplattform som gör det möjligt för vem som helst att bli en professionell intervjuare. Genom att använda en strukturerad intervju-teknik, AI-genererade intervjuförfrågningar och rättvisa bedömningskriterier, hjälper Asker sina kunder att rekrytera mer objektivt och öka chanserna att anställa rätt person för jobbet. Lär mer här.

Appjobs har tagit in en investering på 12 miljoner SEK.  Företaget testar för närvarande en ny funktion i Polen, som gör det möjligt för gig-arbetare att få automatiska dagliga betalningar. Det är byggt på teknologin "gig plattform infrastruktur" som Appjobs nu erbjuder som sin egen API-tjänst och heter Unveel.

Kompetensutveckling och Events

Som jag skrev om i förra nyhetsbrevet så ligger nästan alla fysiska event på hösten. Dvs nu under våren gäller framförallt digitala event. Om du deltar på något event (framförallt de jag inte är på) så får du gärna dela med dig med insikter från det.

Rapport från Virtual HR Tech den 28 februari-2 mars

Om du inte har läst den redan hittar du mitt inlägg dvs mina summeringar av det eventet på länken. Jag märker så tydligt vilken skillnad det är med digitala event gentemot fysiska. Jag minns så mycket kortare och lär mig så mycket mindre.

Mina rubriker jag tar upp:

🍀 Tech med mångfald & inkludering

🍀 Analys

🍀 Klimakteriet

🍀 Hur skall man behandla en startup?

Du kan fortfarande se hela eller delar av eventet i efterhand tom 2 maj. Du hittar det här.


Kommande event i Sverige

20 april after work - Stockholm - RETAIN & RESKILL IS THE NEW RECRUITMENT

27-28 september - Stockholm - Personal & Chef. Precis som förra året blir det en Digital och Techscen

19-20 oktober - Stockholm och digitalt - HR Dagarna . Temat i år är "Under Construction"

November - Stockholm - Forum4IT i Stockholm med fokus HR system

Digitala event

9-10 maj - Scaleup 360 HR Tech Samma leverantör som levererar alla de nya fysiska eventen i Europa som jag listar nedan👇 De har varit en lokal tysk spelare som expanderar utanför gränserna.

5-9 Juni - HR Leadership Summit Ett nytt event i Europa tidigare USA. Ser ut att kunna ha intressant innehåll med en del nytänkande med Tech som möjliggör. Finns som fysiskt event i maj.

Event i omvärlden

De etablerade eventen fortsätter att leverera:

25 september - Köpenhamn - HR Tech X I år i september istället för november.

10-13 oktober - Las Vegas HR Technology Conference & Exposition® Mitt favoritevent i världen när det gäller tech och innovation. 🇺🇸 Häng med till USA i oktober! Hör av dig om du vill åka med mig 👈

17-18 oktober - Paris - Unleash World Det bästa europeiska eventet med en blandning av HR och Tech.

I Europa så har det också dykt upp en hel del nya event som inte jag känner till sedan tidigare. Där gäller det förstås att utvärdera eventet och talare innan man anmäler sig.

22-24 maj - HR Leadership Summit Ett nytt event i Europa - tidigare USA. Ser ut att kunna ha intressant innehåll med en del nytänkande med Tech som möjliggör. Finns även en virtuell version.

26-28 november - Berlin - rethink HR tech Också detta ett nytt event med spännande titel och talare - tidigare enbart tysklandfokuserade. De som driver rethink HR Tech har också annonserat ett antal andra event på samma område under samma event/plats:

Och två andra event med samma leverantör på men andra tillfällen:

2-4 juli - Berlin - learning tech reloaded

17-19 september - Berlin - talent management reloaded

Kurser och annan kompetensutveckling

Eftersom vi denna månad blivit med "kurssida" på vår hemsida och hela nyhetsbrevet handlar om kompetensutveckling blir det ingen lista med kurser i nyhetsbrevet. Istället jag hoppas att du går in och tar en titt på den nya sidan och på allt vi erbjuder.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden


________________________________________________________________

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.