Är du företagsledare, arbetar inom HR eller är du chef över ett team och vill nyttja tech och innovation för att forma framtidens arbetsplats? Då har du kommit rätt!
Programledaren Anna Carlsson tar oss med på engagerande samtal med experter och inspirerande gäster från olika branscher. Vi undersöker ämnen som HR tech trender, AI, lärande, värdet av dataanalys och mycket mer.
Varannan måndag släpper vi nya avsnitt som ger dig insikter, tips och strategier för att navigera i den snabbt föränderliga världen av HR och teknik.
Prenumerera i din favoritapp för att hålla dig uppdaterad!
Med hjälp av ny teknik är det möjligt för företag att skapa en mer dynamisk och flexibel arbetsmiljö som ger medarbetarna möjlighet att växa och utvecklas i sina karriärer. Genom att fokusera på individens unika skills kan organisationer inte bara öka engagemanget, utan även effektivisera sin kompetenshantering.
Äntligen är det dags för årets spaningsavsnitt! Det är nu vi stannar upp, blickar tillbaka på året som varit och summerar all den kunskap, den erfarenhet och de insikter vi samlat på oss.
Hur gör man egentligen för att dra nytta av AI i organisationen? Det är viktigt att sprida AI-kompetensen över hela företaget, särskilt till ledningen där de avgörande besluten fattas. Genom strategiska och riktade åtgärder kan AI inte bara förbättra effektiviteten, utan också åstadkomma långsiktig förändring – förutsatt att det genomförs på rätt sätt.
HR och dataanalys har aldrig varit mer aktuellt och viktigt. I en tid där företag står inför ständigt föränderliga marknader och utmaningar, har det blivit avgörande att kunna fatta informerade beslut baserade på korrekt och relevant data.
Det är dags att våga använda AI och digitalisering för att revolutionera HR-arbetet, annars riskerar vi att hamna på efterkälken i den digitala omställningen!
I en alltmer dynamisk och globaliserad värld är rätt medarbetare avgörande för företags framgång. Men vad innebär det egentligen att rekrytera rätt för att bygga framgångsrika team? Räcker det med att hitta kandidater som på pappret har rätt kompetens, eller handlar det om att våga se bortom nuvarande färdigheter och identifiera potentialen hos människor som kan växa, anpassa sig och lära sig nya saker i takt med att världen förändras?
I en tid då digitalisering och AI revolutionerar arbetslivet, växer också behovet av att anpassa HR-processer för att möta framtidens krav. Hur kan AI och digitala verktyg förbättra våra HR-processer och göra dem mer effektiva? Är det möjligt att skapa en sammanhängande och användarvänlig HR-strategi med hjälp av teknik?
Äntligen dags för en ny säsong av HR Digitaliseringspodden! Efter sommaruppehållet är vi nu tillbaka med en ny spännande säsong med insikter och inspiration för dig som vill hålla dig i framkant inom HR och digitalisering. Och vi har en spännande nyhet – Anna har fått en sidekick!
Integrationer är något som väcker många frågor och oro när det kommer till HR systemprojekt. Att sammanföra olika system och se till att de kommunicerar med varandra är nämligen avgörande för att optimera företagets arbetsflöden och säkerställa att datan är korrekt och enhetlig. Integrationsarbetet har länge varit komplext och tidskrävande, men idag finns det nya lösningar som syftar till att göra detta arbete enklare och smidigare.
En modig och nyfiken inställning från HR-ledare och ledning är viktigt för att skapa en modern och framgångsrik organisation i dagens digitaliserade värld. I veckans avsnitt av HR Digitaliseringspodden får vi möta en inspirerande ledare som kanske inte själv ser sig som modig, men vars handlingar och inställning talar för sig själva.
Artificiell intelligens, eller AI, har blivit en av de mest omtalade och inflytelserika teknologierna i vår tid. Det används i en mängd olika sammanhang, både i arbetslivet och på den privata fronten med verktyg som Chat GPT. Även om ämnet blossat upp nu på senare år, har AI funnits under en lång tid och vi använder det på fler sätt än vi kanske är medvetna om. Men vad är egentligen AI? Och hur ska vi förhålla oss till det?
Skapandet av hållbara organisationer har länge varit en central utmaning för HR. Nu står vi inför en kommande lagstiftning, EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), vilket kommer sätta ämnet ännu mer på tapeten. Lagstiftningen syftar nämligen till att just stärka organisationers fokus på hållbarhet och ansvarstagande.
Med över 550 miljoner aktiva användare varje månad är Spotify en av världens främsta plattformar för musikströmning. Men det som få kanske vet är hur Spotify använder data, analys och AI inte bara för att skapa skräddarsydda spellistor, utan också för att driva sina HR-processer och forma sin företagskultur.
Visste du att 1 av 3 medarbetare väljer att lämna sin arbetsplats efter föräldraledigheten på grund av bristande stöd från sin arbetsgivare? Det är hög tid att lyfta detta och dagens samtal är ett led i att medvetandegöra vad man som arbetsgivare kan göra för att främja medarbetarnas hälsa och stötta chefer och medarbetare inför, under och efter föräldraledigheten.
I jakten på att utveckla dagens HR står vi inför många spännande utmaningar. Det handlar om allt från att hänga med i utvecklingen och implementera de senaste teknologierna, till att lyfta blicken, våga samarbeta och utvecklas både som individer och tillsammans.
I en tid av snabb teknologisk utveckling, växer även behovet av flexibla lösningar när det kommer till lönesystem och lönehantering. Behöver lön vara så krångligt egentligen? Och behöver lönesystemen vara så komplexa som de faktiskt är?
Äntligen är det dags för årets spaningsavsnitt! Anna Carlsson delar med sig av spaningar från året som varit, med fokus på HR, HR:s framtid och den innovation som pågår.
I takt med en föränderlig värld där organisationer ställs inför komplexa och snabba förändringar, har lärande och utveckling börjat ta en allt större plats på den strategiska agendan.
Diskussionen om en kortare arbetsvecka börjar dyka upp mer och mer i media och allt fler organisationer blir nyfikna på att utforska konceptet. Kanske kan modiga val om att ändra hur vi jobbar, leda oss mot en framtid där vi sparar tid - genom att jobba smartare, inte hårdare!
Vill du också samla alla HR-processer i ett enda, användarvänligt system? Gör som Fellowmind, säg adjö till krångliga excelfiler och välkomna en smidigare HR-hantering med Hailey HR!
Mångfald och inkludering på arbetsmarknaden blir en allt viktigare fråga när det kommer till att skapa en rättvis och framgångsrik arbetsmiljö. Men hur vet du om din organisation är på rätt väg? Svaret är enkelt: du måste våga mäta inkludering och mångfald!
Många av oss har en profil på LinkedIn, och plattformen har en enorm potential. Men hur kan du och din organisation dra nytta av LinkedIn på bästa sätt?
Att ta tillvara på individens och medarbetarens potential pratas det mycket om. Men hur gör man egentligen?
Att ligga i framkant med digitalisering i en kommun, går det? Svar ja!
Drömmer du också om att hantera HR och lön i ett och samma system? Tack vare Sariba och SAP SuccessFactors kan du nu göra det till verklighet!
Att ta till vara på data är centralt för att kunna göra analyser i din verksamhet. Men har du koll på vilken typ av data som bör ligga till grund för dina beslut och hur du ska tänka med era analyser?
Att känna att tiden inte räcker till, mailkorgen svämmar över och att göra listorna sträcker sig långa. Det är ofta en del av vardagen. Men behöver det verkligen vara så? Svaret är nej - du kan effektivisera ditt arbete genom enkla knep och verktyg som du med största sannolik redan har idag! Nyfiken? In och lyssna för att ta del av mer!
När digitala projekt och verktyg ska implementeras i en verksamhet för att arbeta både smartare och mer effektivt, är det mer än bara själva genomförandet som kräver planering. Att genomföra en förändring, både i form av digitaliseringsprojekt men även andra typer av projekt, är aldrig lätt. Det kräver tid, planering och en dedikerad budget. Förändringar sker i organisationer ständigt och det är hur vi hanterar dem som kommer avgöra utfallet. Det är mycket att tänka på och fallgropar att undvika för att få ett så bra resultat som möjligt.
Att samla in data och basera beslut på fakta är centralt. Ständigt pratar vi om vikten av data och vad vi kan göra med den. Och självklart gäller detta även data om hur vi använder HR Tech och vad HR Tech kan bidra med för värde.
AI blir alltmer centralt och närvarande i våra liv. Telefonen säger hur länge det tar för dig att komma hem när du kliver ut från kontoret, du får rekommendationer om musik och film och ChatGPT är numera nya google. Men hur ska du tänka med AI och vad kan AI göra för dig och din verksamhet?
Jobba hemifrån, jobba på kontoret eller jobba från andra sidan världen?
Att rekrytering och kompetens är högt prioriterade områden för HR har ingen missat, men hur ska man tänka för att behålla medarbetare och få dem att trivas och utvecklas från dag ett till att anställningen avslutas?
Att använda digitala verktyg inom HR kan uppfattas som mer och mer självklart, dock finns det stunder när det mänskliga övervinner detta.
Allt går inte alltid som man tänk sig och efterfrågan från er lyssnare har varit stor på ett avsnitt som delar med sig av kanske inte så lyckade projekt istället för alla solskenshistorier.
Dags för årets spaning på HR och tech där Anna Carlsson spanar på vad som händer i Sverige och i omvärlden just nu. Anna summerar tio spaningar där mycket av fokuset är på kompetensförsörjning.
Har du koll på vad du skall tänka på - på jobbet, hemma eller på café - så att du håller dig säker? På jobbdatorn, den egna telefonen eller andra enheter du använder.
Tidigare tog hela processen över en månad till att nu vara nere på i bästa fall 90 sekunder.
Idag har podden fokus på vad ordet digitalisering egentligen betyder och vad det betyder i relation till HR dvs Human resources.
Många tror att ett HR-system i molnet är "klart" när projektet är slut, men det är det verkligen inte!
I första avsnittet av säsong 4 får ni ett riktigt bra exempel på hur man smart kan använda digitalisering i sin rekryteringsprocess.
Hur skapar man tillit i en organisation? Hur lär vi oss att arbeta med de tekniska lösningarna på bästa sätt? Och vad händer egentligen när vi tar ur ordet ”team” ur teamwork?
HRs roll följer med i världens utveckling och nuförtiden är det inte arbetarnas fysiska arbetsmiljö och andra villkor som är det man fokuserar mest på.
Metaverse bör enligt Mathias Andreasson finnas på varje organisations topp 5 lista och i detta avsnitt gör vi vårt bästa i att förklara varför.
Fokuserar du på rekryteringsprocessen framför resultatet du vill åstadkomma? Vill du att din rekrytering både internt och externt skall möjliggöra för mångfald? Det finns så många otroligt spännande verktyg där ute nu och det är lätt att gå vilse i vad man bör implementera och varför.
Lärande, kompetensutveckling, reskill, upskill och livslångt lärande. Hur skall vi alla lyckas med det? Idag vill podden inspirera med ett verktyg som gör lärande tillgängligt via peer to peer. Eller som vi också kan kalla det - kollega till kollega.
Jan "Gulan" Gulliksen är professor på KTH i människa - dator interaktion. Som aktionsforskare studerar han vår verklighet samtidigt som den pågår och dokumenterar vad som händer. Gulan är sedan med och påverkar samhällets utveckling på området via deltagande i bland annat regeringens digitaliseringsråd och andra organ som ex insynsrådet för arbetsmiljöverket.
Idag är podden på engelska då Anna Carlsson har besök av Josh Bersin som är global branschanalytiker inom området HR och HR digitalisering sedan mer än 20 år tillbaka.
Har ni problem med högre sjukfrånvaro än ni önskar? Leverantören Aino Health har utvecklat en plattform för att hjälpa företag och organisationer med att minska sjukfrånvaron och öka välmåendet hos medarbetarna genom ett digitalt stöd för chefer och HR. Tillsammans med Aino träffar vi också en av deras kunder - Transcom - som har använt lösningen sedan 2018 och berättar om vad det har givit. Från Transcom hör vi Malin Söder HRBP och från Aino Health Jyrki Eklund och Malin Eriksson
Det nya normala - hybridarbete - distansarbete. Att framtiden innebär nya sätt att arbeta har vi alla reflekterat över. Det är många inom HR som har uttryckt att de upplever utmaningar med hur de skall hantera hybridarbetet. Idag pratar jag och Peter Bjellerup om hur vi på bästa sätt skall hantera vårt nya normala. Peter har ägnat all sin tid sedan pandemin startade åt att stödja individer och organisationer på det här området och har många tankar och råd att dela med sig av. Länkar till Peters olika material som nämns i avsnittet hittar du i din poddspelare!
Hantverksbolaget Dryft tänker nytt och använder digitalisering som en viktig del i sin verksamhet.
Personio är ett bra exempel på en av de nya leverantörer som etablerat sig i Norden de senaste åren. Lösningen är utvecklad på den senaste tekniken och stödjer dessutom en ny kategori kunder - de små och medelstora företagen. I avsnittet träffar jag Maria Duni som är ansvarig för Norden och pratar om vad ett system som Personio kan ge HR och medarbetarna.
Dags för en spaning på HR digitaliseringen i Sverige. Dagens avsnitt har ingen gäst utan det är poddens egen värd Anna Carlsson, som spanar på vad som händer i Sverige just nu. Anna summerar nio spaningar och dessutom fyra områden som hon tycker HR borde lägga mer tid på.
Jag har under senaste året fått kommentarer kring att det jag berättar om i podden eller på seminarier / workshops inte passar offentlig sektor. Men visst gör det det! För att försöka ta död på myter kring upphandlingar har jag nu spelat in detta avsnitt med Josefine Monfors som är upphandlingsjurist på upphandlingsmyndigheten. Avsnittet vänder sig framförallt till dig som jobbar inom offentlig sektor och även dig som vill sälja till samma sektor.
Under 2016 pitchade Joakim Karlsson på PWC en idé till sin chef att "vi borde ha ett labb där vi kan testa ny teknik och hur vi kan använda den smart för att förbättra det vi gör på HR." Sedan dess har Joakim jobbat heltid med detta. Joakim delar med sig av en massa olika projekt och lösningar de testat som både lyckats och misslyckats.
Herbert Nathan levererar vartannat år en HCM systems report för Skandinavien och nu är det dags för en ny som släpps i Oktober. Under arbetet med rapporten får man en mycket god inblick i HR system marknaden generellt. Olof Ask och jag diskuterar de trender som styr marknaden just nu och en sak är klar - valmöjligheterna blir bara större för alla typer av företag och organisationer.
Att digitalisera kan uppfattas som självklart - men hur ska man tänka?
Henrik Byström på Microsoft ansvarar för affärsområdet Modern Work and Security och leder dessutom arbetet kring konceptet Det nya arbetslivet. Vi pratar om hur Microsoft ser på detta område, lanseringen av Viva och vad Viva kan betyda för HR framöver. Redan idag kan du inom HR ha tillgång till fler möjligheter än du tror via Microsofts paket. Vi summerar med att tekniken är det enkla, det svåra är att förändra individers beteende.
Den svenska digitala utbildningsmarknaden är unik eftersom vi som land är digitalt mogna och har haft IT i skolan sedan lång tid. Detta har skapat möjligheter för en svensk Edtech marknad med många olika spelare och dessutom olika startups med nytänkande ideer. I avsnittet diskuterar jag med Jannie Jeppesen året som gått och hur det påverkat branschen som helhet. Jannie är ledamot i Regeringens samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande och även VD för branschorganisationen Swedish Edtech Industry som precis har släppt sin branschrapport "Marknadsöversikt och branschbarometer över svensk edtech - innovationstakten ökar i kölvattnet av pandemin"
Idag gästas podden av Maria Romberg Ewerth som leder HR globalt på Assa Abloy där företaget beslutade att något behövde göras när GDPR skulle bli verklighet. GDPR var bara sätt att komma igång och det behövdes ett större scope för att få till reell nytta i verksamheten och inte bara fixa GDPR utmaningen. Resultatet blev ett projekt där man går från 400 olika lösningar till en gemensam HR plattform.
Intresset är just nu stort för olika teknikplattformar som stödjer lärande och kompetensutveckling eftersom många organisationer funderar över hur man skall göra för att lyckas med sin kompetensväxling. Ronald Bernette på Collegial har som en del av nordens största industribolagsgrupp Combient fått utforska vad som ger störst effekt och delar med sig av sina tankar kring vad som behöver göras för att lyckas.
Dagens avsnitt handlar om datadriven talanganskaffning och att du som rekryterar nu måste bemästra allt från social media marknadsföring till HR tech lösningsmarknaden. Sara Dalsfelt från Adway är proffs på området och ger dig konkreta tips på hur du framtidssäkrar din talangstrategi.
Har du blivit coachad av en professionell coach någon gång eller har du möjligtvis köpt in den tjänsten till ditt företag? Under de senaste åren har det i omvärlden dykt upp nya företag som erbjuder coaching med stöd av digitalisering och AI vilket kan förändra hela coachingbranschen. Anna Bloth Karling och Jessica Huge från Zebrain har skapat den första plattformen i Sverige på området. De har ambitionen att demokratisera mental hälsa genom att med digitaliserings hjälp göra coaching tillgängligt för alla.
IBM som företag har en lång historia inom HR som utvecklare av ny teknik men framförallt i att stödja sina kunder i att ligga i framkant vad det gäller att använda tech i sin verksamhet. IBM har också hela tiden ätit sin egen medicin och är nu aktuella iom att de har släppt en rapport som heter HR 3.0 som de gjort tillsammans med Josh Bersin (som också kommenterat IBM i denna artikel). Jag träffar Emma Bachner som är Employer Branding lead i Sverige och pratar om både rapporten och verkligheten på IBM.
Podden startar våren med en omvärldsspaning där framförallt USA är i fokus. Jag, Cecilia Ahrman Rasmussen och Stina Åkerlind summerar och diskuterar de insikter vi fick med oss från senaste HR Technology Conference som flyttat från att vara på plats i Las Vegas till att numer (förstås) levereras digitalt. Vi diskuterar och jämför vad som trendar i omvärlden och jämför det med vår vardag på HR i Sverige.
Vad händer i våra hjärnor när vi använder digitala hjälpmedel mer och mer i vårt arbetsliv. Är det nyttigt? Hur skall företag förhålla sig till digitalisering och finns det en gräns för vad som är hälsosamt? Dessa och fler frågor pratar jag med terapeuten och föreläsaren Patrik Wincent om. Vi får dessutom med oss handfasta tips i hur vi skall hantera det digitala livet både privat och som arbetsgivare.
Digital ledarskapsutveckling har trendat ett tag i USA och nu börjar detta även trenda i Sverige. En fantastisk möjlighet att tillgängliggöra ledarskapsutveckling till alla. Ett digitalt verktyg kan stödja ledaren i att göra de aktiviteter som medarbetarna saknar eller vill se mer av. Tom Hammar från Yomento berättar om ledarskapsutvecklingens tradition och de möjligheter som nu ges med digitala verktyg som komplement till ledarskapsutbildning.
PWC har sedan länge rådgivit HR chefer inom området digitalisering. Alexandra Fürst leder den svenska verksamhet och delar i detta avsnitt med sig av vad som är viktigt för HR just nu. Det handlar både om HRs egen digitalisering men också om digitalisering generellt och därmed upskill och reskill inom organisationen. Alexandra går dessutom igenom vad Blockchain är, en ny teknik som kommer vara till nytta för HR, medarbetare och gigare.
Sanna Carlström är Chief People Officer på PE Accounting och har genomfört flera digitaliseringsprojekt på kort tid för att kunna erbjuda en digitaliserad ledar- och medarbetarupplevelse som matchar både de digitala tjänster man själva säljer och de anställdas digitaliseringsnivå och förväntan på arbetsgivaren.
Ett av de trendande HR Techbolagen i Sverige är Linkura som i 10 år jobbat med att analysera biodata och ge förslag på hur du skall bli ditt bästa jag, på jobbet och hemma. Boel Sjöstrand leder företaget och vi pratar om samhällets kostnader för ohälsa samt varför det är företagen som skall erbjuda denna typ av verktyg till sina anställda. Vi pratar också om skillnader mellan olika sätt att mäta och analysera hälsoinformation.
I andra säsongens första avsnitt ställer Tommie Cau frågorna och jag svarar på vad som trendar inom HR digitalisering. Mycket har hänt de senaste månaderna och områden som tidigare trendade har nu tagit ett steg tillbaka till förmån för nya områden. Ett område är förstås digitalt samarbete. Men vilka andra områden har förflyttat sina positioner?
Sista avsnittet för säsongen och podden gästas av Josefin Rosén från SaS Institute. Josefin är AI expert och jobbar som rådgivare och evangelist inom AI med speciell inriktning på etiska frågeställningar, dvs fördomsfri, ansvarsfull och hållbar AI. Vi diskuterar många områden där AI används idag, både inom och utanför HR, och att allt börjar med datat som du föder applikation med.
Virtual Reality dvs VR har det senaste året blivit mer allmänt tillgängligt då det inte längre kräver dyr och platskrävande utrustning. Med hjälp av Sarah Ouakim från Mimerse får vi lära oss om VR och vad VR kan användas till. Mimerse har VR appar som hjälper dig att bearbeta talarrädsla, social rädsla och andra rädslor och fobier med hjälp av VR-baserad KBT. Inom området används även ord som Augmented Reality, Extended Reality, Mixed Reality - allt under samlingsnamnet Immersive dvs uppslukande teknologi.
Äntligen är det dags att lyssna på HRs perspektiv och erfarenheter kring digitalisering. Idag gästas podden av Anna Friberg Björklund som är HR Direktör för Ahlsell-koncernen. Samtalet handlar om Ahlsells digitaliseringsresa som startade 2016 och där man nu snart har digitaliserat alla sina HR processer samt även skapat ett nytt Intarnät.
Att rekrytera fördomsfritt har varit en vision för företaget TNG sedan 2012 då man självkritiskt såg att det som pågick i rekryteringsvärlden var allt annat än fördomsfritt. 8 år senare har fördomsfri rekrytering blivit ett accepterad utmaning hos många företag. Den AI-baserade intervjuroboten Tengai började testas i december 2018, har hunnit valideras i en forskningsstudie och har använts av företag och organisationer i flera rekryteringsprocesser. Sinisa Strbac är robottränare och produktchef för Tengai och pratar om allt från den fördomsfria rekryteringens historia till hur det egentligen går till att rekrytera med en robot.
I det här avsnittet gör vi ett försök att reda ut det svåra området GDPR. Det är inte helt enkelt att veta vad som är rätt och fel när det gäller personlig data. Vad gäller egentligen nu när vi vill digitalisera våra HR processer och därmed spara information digitalt och dessutom kanske analysera med hjälp av analysverktyg. Får vi använda hälsolösningar på företaget? Kan vi använda AI när vi tar beslut? Detta och fler frågor diskuterar jag och Agnes Hammarstrand som är advokat på Delphi och en av Sveriges främsta experter inom IT/tech, dataskydd och e-handelsjuridik. Agnes har två år i rad blivit framröstad som den advokat flest advokater i Sverige själva anlitar i ett affärsjuridiskt ärende.
Just nu har vi alla kastats in i kravet på att samarbeta på distans med stöd av digitala hjälpmedel. Om du bara delvis gjort det förut så är detta avsnittet för dig. Peter Bjellerup på Brightsider är expert på distanssamarbete och ger dig råd i hur du på bästa sätt skall jobba och leda på distans. Både kring skapande, utförande, ledarskap, dialog och möten. Allt det vi pratar om kommer också göra det möjligt att jobba mer effektivt tillsammans även när ni återgått till era normala arbetsplatser. Vi går också igenom vilken typ av digitala verktyg du kan behöva för att få digitalt samarbete att fungera. Ännu fler tips finns samlade på www.distanssamarbete.se
Just nu pågår massor av köpprocesser inom HR för att hitta systemstöd för att lösa olika affärsutmaningar. Nicolas Zavala är passionerat intresserad av detta och har för att stödja HR startat en gratistjänst för att kunna jämföra olika leverantörer på sajten www.businesswith.se med hjälp av dataanalys. Nicolas delar i avsnittet med sig av sina erfarenheter från Benify där han under 8 år upplevde hur HR köper system och sett att det är en ganska lång och utmanande process som i flera fall inte lyckas. Dvs HR står där utan ett positivt beslut och utan investeringsbudget. Köpvanan hos HR har förbättrats och Nicolas vill med sin gratistjänst ge möjlighet till enklare köpprocesser där man snabbare kommer fram till vilka leverantörer som kan passa dig och dina behov.
När du valt ett nytt system för en eller fler av dina HR processer så skall det implementeras dvs praktiskt "sättas igång" i din organisation. När man köper Saas dvs Softare as a service eller "lösning på kran" så görs detta väldigt liknande för alla leverantörers olika system. Jag har bjudit in Klas Anundby från Bluewater som har många års erfarenhet som både lösningsarkitekt och implementationskonsult. Klas beskriver hela implementationsprojektet från start till att din nya digitala lösning är i drift och används av medarbetarna. Vi pratar också om livet efter projektet dvs vikten av att fortsätta utveckla sitt nya verksamhetsstöd. Kan ses som en Del 2 efter "Lyckas med ditt digitaliseringsprojekt"
Ett digitaliserings-projekt kan vara det största projektet i HR´s historia dvs val och införande av en HCM lösning eller ett mindre begränsat projekt tex att robotisera någon del av löneprocessen. Oavsett vad du avser digitalisera så finns det en hel del bra saker att tänka på för att digitaliseringen skall lyckas. Magnus Nilsson Fahlén på Knowit HRM har drivit många olika typer av projekt och delar här med sig av sina samlade erfarenheter.
En av ambitionerna med den här podden är att inspirera dig som lyssnar genom att presentera nya lösningar på marknaden som du kanske inte kände till att de finns. Idag har jag den första av dessa nya HR Tech företag på besök vilket är Anne Fulton, grundare och vd för Fuel50. Anne har skapat en modern AI driven karriärvägs-lösning som sätter medarbetaren i centrum och erbjuder nya sätt att tex jobba med kompetensutveckling, karriärutveckling och successionsplanering - ett område som jag vet att många företag sliter med nu när kompetens är en bristvara inom flera områden. Fuel50 används idag av flera stora företag i världen bland annat Ericsson. På slutet får du även en kort intervju med Gloat, Fuel50's konkurrent på området som jag spelade in i Las Vegas i oktober. Dagens avsnitt är på engelska.
En ny rapport från Skandia visar att sjukfrånvaro kostade Sverige 64 miljarder under 2018 och har ökat med 30% sedan 2010. Hälften av alla sjukskrivningar beror numer på psykisk ohälsa. Stora kostnader ligger också hos de sjuknärvarande dvs de som ligger i riskzonen för utbrändhet men fortfarande tar sig till jobbet. Det finns idag många sätt att arbeta proaktivt med hälsa, både fysisk och psykisk. Och i många fall kan digitala hjälpmedel ge nya möjligheter att motverka sjukskrivningar samtidigt som digitalisering är ett av problemen. Jag samtalar med Niklas Huss kring detta högaktuella ämne och vi tipsar om åtgärder som är möjliga att införa för att stoppa den negativa trenden. Länk till Skandias rapport: https://www.skandia.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv/2019/sverige-forlorar-64-miljarder-pa-sjukskrivningar---psykisk-ohalsa-star-for-varannan-diagnos/
Vet du vad en digital medarbetare är och vad den kan göra? Tar den jobben ifrån oss eller kan en digital medarbetare istället lyfta organisationen? Hur gör jag för att ta reda på om det är något för oss och hur jag driver ett sådant projekt? Alla dessa frågor och några till har jag ställt till André Henriksson från Blue Prism. André delar med sig av sina erfarenheter och ger råd från olika projekt kring digitala medarbetare inom både offentlig och privat verksamhet.
Det är modigt att prova ny teknik inom HR - och nödvändigt - för att HR skall röra sig framåt och kunna fokusera på sin verkliga nytta för verksamheten och använda sin kompetens på bästa sätt. First Reserve har tagit fasta på det och tagit fram en egen AI search assistent som heter Frasse. Eva Byström som är VD på First Reserve berättar om hur det gick till, vilka lärdomar man dragit och vilket resultat det givit.
Denna gång gästas podden av Catrine Augustsson från Peopleanalytics då vi pratar om HR data och analys. Att gå från magkänsla till evidensbaserade beslut kan ge så mycket värde till HR men kan precis som resten av digitaliserings-området kännas osäkert om man inte vet hur. Catrine berättar om allt det värde som finns bara i ditt lönesystem och föreslår bland annat att man krokar arm med marknad och finance för att lära sig mer. Med hjälp av data kan du börja föra en ny dialog kring de projekt du vill genomföra.
Idag gästas podden av Ather Gattami - som bland annat är AI forskare på RISE och dessutom programledare för AI podden. Ather hjälper mig reda ut vad Artificiell Intelligens är och kan idag. Han berättar bland annat om definitionen av AI och hur den har varierat och förflyttats över tid ju mer vi lär oss. Vi diskuterar också vad det kan vara för AI funktioner i olika HR-lösningar på marknaden och vad de egentligen gör. Dessutom pratar vi om att det inte alltid är AI fast man gärna sätter den etiketten för att vara "trendig". Men det kanske inte gör något om lösningen löser det problem du har?
"Det har aldrig varit en bättre tid att vara inom HR än nu!" I detta avsnitt delar jag med mig från https://www.hrtechnologyconference.com i Las Vegas som genomfördes första veckan i oktober där detta utrycktes av analytikern Josh Bersin. I avsnittet delar jag bland annat med mig av vad som överraskat företag som använt AI, vilka trender och erfarenheter som dragits av analytiker under året och vilka nytänkande lösningar som utvecklats av både stora och små leverantörer. Ord som förekom mycket under dagarna var omedvetna fördomar, hälsa och välmående.
Har du hört ord som exempelvis Big Data, Saas och Virtual Reality men är osäker på vad det står för? Det här avsnittet fortsätter på temat "Att förstå teknikjargong gör det lättare att diskutera dina krav och behov med olika leverantörer och din egen IT-avdelning" Eva Tullstedt, HR Partner på Skanska, och jag pratar vidare om en hel del av dessa modeord och kommer även in på rädslan att lämna ifrån sig kontrollen till "molnet".
I det här första avsnittet av två på samma tema är tanken att reda ut lite olika ord och begrepp inom digitalisering. Att förstå teknikjargong kan göra det lättare att diskutera dina krav och behov med olika leverantörer och din egen IT-avdelning. I det här avsnittet pratar jag och Eva Tullstedt - HR Partner Skanska - om vad digitalisering är, att det finns olika nivåer av digitalisering och dessutom reder vi ut lite olika "buzzwords" dvs modeord som förekommer i HR teknikbranschen. Denna gång bland annat om Employee Experience och molntjänster. Och lite GDPR.
Är du företagsledare, chef, konsult, leverantör eller arbetar inom HR och är intresserad av att använda Tech och innovation för att forma din organisation? Lyssna på HR Digitaliseringspodden! Varannan måndag släpps ett avsnitt där HR Tech analytikern Anna Carlsson tillsammans med inspirerande gäster utforskar digitala verktyg och innovationers påverkan i arbetslivet. Varje avsnitt släpps i två versioner - en originalversion och en kortare version för dig med mindre tid. HR Digitaliseringspodden hittar du där poddar finns! 🎙️