Från gammal till ny ledarstil

Från gammal till ny ledarstil - och hur vi tar oss dit. Idag är det dags för nyhetsbrev som i sin reflektion delar med sig av vad Anna Carlsson funderat över vad det gäller ledarskap. Något som påverkar oss i allt vi gör!

Välkommen till månadsbrev nr 6 - 2023!

Dagens innehåll:
  • Månadens reflektion - Från gammal till ny ledarstil - och hur vi tar oss dit
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och annan kompetensutveckling
  • Poddnyheter

Varje månad sätter jag av en halv dag till reflektion över vad jag hört och sett under den senaste månaden och skriver månadens reflektion. Den här gången utomhus på terassen i skuggan. Reflekterande över min möjlighet att arbeta där det passar. Vissa saker vill jag göra här hemma, andra passar på mitt kontor i Stockholm. Vissa saker på café. Andra i studio eller varför inte som för ett par veckor sedan - under ett parasoll vid medelhavet 🏖️

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Det är inte var jag jobbar som har betydelse. Jag lyssnar inåt och väljer utifrån det jag ska leverera till dig som kund. Var passar dagens uppgifter bäst?

Det här är en diskussion som pågått och pågår på många arbetsplatser dvs var vi skall utföra vårt jobb?

Och självklart handlar det om kultur och ledarskap och startade en fundering i mig kring hur vi gör upskill på våra ledare? Vilket blev månaden reflektion. Hoppas du får glädje av mina tankar.

Har du svarat på undersökningen om din HR tech miljö ännu?

Nu är det hög tid att slutföra ditt svar. Undersökningstiden är nu förlängd fram till 15 juli 2023! Mer info och länk hittar du här!

Månadens reflektion

Från gammal till ny ledarstil - och hur vi tar oss dit

Allt hänger på dig!

Du som ledare, chef, vd, direktör eller teamledare.

Det är du som bestämmer hur bra din organisation kan bli.

Hur inkluderande, hur nyfiken, hur digital, hur ödmjuk, hur flexibel och motiverande du kan vara.

Det är du som ”walk the talk” och driver den kultur organisationen får.

Det är helt nya ledarskapskompetenser som behövs nu i den hybrida, snabbföränderliga världen jämfört med för 15-20 år sedan.


Kanske när du fick ditt första chefsjobb?

I alla fall när jag fick mitt första chefsjobb.


Då premierades oftast en auktoritär ledarstil. Man skulle som ledare:

  • Vara den som hade alla svaren
  • Ta beslut
  • Ha branschspecifik kunskap dvs "den duktigaste på sitt jobb blev chef".
  • Framgång = uppnådda resultat och effektivitet i att nå förutbestämda mål.
  • Gav order och kontrollerade att saker blev gjorda


Nu vill vi att ledaren skall se helt annorlunda ut:

  • Flexibel
  • Innovativ
  • Inkluderande.
  • Modig och nyfiken
  • Kommunikativ och inspirerande
  • Inkännande
  • Pedagogisk
  • Engagerande

Både när ni möts fysiskt och via digitala verktyg 👩💻

Böcker och erfarenheter

Jag minns när jag var delaktig i att genomföra ett ledarskapsutvecklingsprojekt i Europa för 200 chefer inom IBM för ca 8 år sedan. Det byggde på att vi först genomförde ledarskapstester där alla chefer fick svar på hur deras ledarstil såg ut och vilket gap som fanns till en önskad ledarstil. Både personligen och på organisationsnivå. Alla ledare var oerhört engagerade. Och ja, vi såg att den auktoritära ledarstilen var den som gällde. Bland annat att ta beslut snabbt på ganska litet beslutsunderlag. Därefter tog man fram utbildningar utifrån det gap man ville som organisation överbrygga.

Största utmaningen var att få de mest seniora ledarna att förstå att den nya typen av ledarskap skulle vara gynnsam.

Det gjorde man inte.

Så ledarna fick agera på ett sätt gentemot sina medarbetare och på ett annat sätt uppåt. Det slet på individerna. Hade initiativet kommit från högsta ledningen hade det varit en annan sak. Då hade alla förändrats. Nu kom det från ett lokalt HR och ledarteam som ville förändra sättet vi bemötte våra medarbetare och skapa en hållbar organisation.

Jag tror inte att det gamla (invanda) sättet att utveckla ledare fungerar då de oftast utgår ifrån att utveckla ledare från grunden. Nu behöver vi uppgradera våra ledare så att de kan förstå, utveckla och använda de kompetenser som behövs. Och med ny teknik kan vi skapa individuella planer och aktiviteter.



Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Per Schlingmann och Kjell A Nordström skriver i sin bok ”Momentum - vad krig, klimatkris och virus förändrar”, hur vi gått från att våra högsta ledare var ingenjörer under 1800-talet då allt handlade om teknik. Under 1970-talet tog ekonomerna över och styrde våra organisationer då fokus behövde vara på varumärken, effektivitet och finans och nu är det HR- ledarna och kommunikatörerna som tar över då det är människorna som är det viktigaste för framgångsrika organisationer.

”De kommande åren kommer vi att se hur renodlat duktiga ledare får allt viktigare positioner. Mycket pekar på att framtidens rekryteringsbas i högre grad kommer att finnas bland kommunikatörer och personer med HR-kompetens. Sagoberättarna och människokännarna sätter sig nu till rätta i världens alla ledningsgrupper”

Hur får du/dina ledare hjälp att förflyttas från den gamla tidens chef till den nya tidens ledare?

Jag tror ibland att organisationer tror att ledarkompetens är generell. Och har man varit chef länge så är man bra på det man gör?

Det stämmer verkligen inte.

Ledare behöver kompetensuppdateras och i vissa fall bytas ut.

Som Leif Östling och Göran Johansson skrev på helgens DN Debatt, du hittar artikeln här.

Inledningen av artikeln:

Inom både privat och offentlig sektor vimlar det av låtsaschefer och odugliga arbetsledare som får misslyckas uppåt. Arbetsgivarnas oförmåga att agera hotar hela Sveriges tillväxt. Näringslivet och fack måste kroka arm för att hitta en lösning, skriver näringslivsprofilen Leif Östling och fd Metallordförande Göran Johnsson.

(Om du vill ha artikeln i pdf kan du höra av dig här eller på hej@hrdigi.se)

Hur kan din organisation kompetensutveckla era ledare så att de fungerar i dagens samhälle?

Här kommer mina råd kring att utveckla ledarnas kompetens på området:

  1. Kompetenskartlägg dina ledare med hjälp av ledarskapstester eller genom att medarbetarna får gradera sin ledares ledarskapskompetenser i moderna digitala system. Viss data finns troligtvis i din medarbetarundersökning.
  2. Planera för en utbildningsresa så att den kan anpassas till varje ledares behov och lärstil. Arbeta gärna tillsammans med andra organisationer och företag då alla vinner på att vårt svenska ledarskap utvecklas. Ex. flera kommuner i en region tillsammans.
  3. Skapa vilja. Beskriv förändringsbehovet (varför, vad och vilket värde det ger) och ta med ledarna och organisationen på förändringsresan. Se till att ledarna OCH organisationen faktiskt vill förändras.
  4. Utbilda utifrån varje ledares behov. Erbjud en hel palett av olika sätt att ta till sig information. Podcasts, e-learning, gamification, läsa mm.
  5. Nudging - använd ex ledarskapsutvecklingsverktyg där varje ledare kan få sina påminnelser utifrån sina utvecklingsbehov där teamet har sett vad som behövs. Ex. ”Planera in samtal med varje medarbetare - så här kan agendan se ut”
  6. Prova. Låt ledarna prova sitt nya agerande genom ex metaverse och AI feedbacksverktyg så du kan praktisera utan inblandning av medarbetarna i första steg. Kan vara att hålla presentationer, hantera feedback till medarbetare och liknande aktiviteter,
  7. Coachning - idag kan detta ske digitalt och tillgängligt för alla med en matchad coach.
  8. Träffas tillsammans och diskutera alt använd mentorskap.
  9. Kommunicera goda exempel där medarbetare och ledare visat upp sitt goda beteende
  10. Följ upp och agera. Ge ledarna en möjlighet att omskola sig men låt inte en chef som påverkar organisationen negativt att finnas kvar.


I debattartikeln jag nämner ovan skriver Leif Östling och Göran Johansson att det borde inrättas ett gemensamt initiativ för detta. "Ett Arbetsmarknadens Ledarinstitut".

Där håller jag med 👍🏻

Detta är inget man skall behöva göra själv som organisation - det är något vi behöver som land 🇸🇪. Ni som har muskler kan göra själva. Andra borde kunna samarbeta.


Titta nu inåt. Är du den nya ledaren? Har du det som behövs? Är det dags att förändras och inspirera för ett bättre Sverige?

Noterat i HR Tech branschen💡

Under juni har det helt klart lugnat ner sig och det är säkert både sommaren och konjunkturen som påverkar. Breakit skriver: Ibland känns det som att riskkapitalmarknaden för nya techbolag är mer eller mindre död. Och det är verkligen tufft där ute men helt nattsvart är det definitivt inte. Bolag med fokus på energi är till exempel fortfarande heta. Hur heta är då HR Tech bolag framöver? De borde fortsätta vara heta eftersom området fortfarande är så nytt och det finns stora behov av innovation 🔥

Sana Labs tar in 300 miljoner kronor

Ja, det var en nyhet för nästan en månad sedan dvs investeringen annonserades den 31 maj och i samband med Sana Labs omskrivna AI event i Stockholm. Sana Labs har tagit fram en AI-driven plattform som företag kan använda för att samla och sprida kunskap till anställda, exempelvis för vidareutbildningar eller i samband med onboarding.

1,5 miljoner investeras i Rolf

Rolf är en plattform som hjälper företag att genom reflektion, målstyrning och coaching – kontinuerligt utveckla sina medarbetare och processer för att nå framgång. Investeringen kommer från befintliga investerare.

ChatGPT och AI på allas läppar

Här delar jag en av alla de artiklar som skrivits på temat ChatGPT och tips för den som jobbar på HR. Du hittar en artikel här.

Många är de HR system leverantörer som uppdaterar sina system med de nya möjligheter som ChatGPT och hela AI området ger där ett exempel är AlexisHR. Du hittar den artikel här.

Rapporter

Häromdagen lyssnade jag på lanseringen av Talent City Index 2023 där Marcus Andersson från Future Place Leadership presenterade resultatet. Dvs var och hur vill talanger bo och leva. Vilka drivs av vad på en plats ex ekonomer eller tech talanger. Hur lockar vi de vi behöver till vår region. Jag ser ett stort värde för både organisationer och offentlig sektor att ta del av materialet. Och speciellt de av Sveriges Kommuner och Regioner som vill locka medarbetare.

Spännande karta över Europas techtalang

Hittade denna site och delar med mig till er 💜


Event och annan kompetensutveckling

Utvecklingen av kompetens på HR tech området är en blandning av olika aktiviteter både kurser, självstudier, event, poddar och nätverk där du skall välja utifrån dina behov.

På vår kurssida hittar du därmed inte bara kurser utan även annan typ av kompetensutveckling. Vi har nu också bytt namn på sidan så att det blir enklare att förstå.


Ingen alternativ text angiven för den här bilden


Är det något du saknar/önskar dig? Skicka där ett mejl till hej@hrdigi.se med ditt förslag!

Vi har nu satt ett datum för vår Grundkurs i digitalisering för HR 👏🏻 2 dagar i Stockholm den 26-27 oktober. Och vi har redan så många anmälningar så att den blir av! Du hittar mer info här.

Vi tar också emot anmälningar till vårt HR Tech nätverk för anställda och vårt nätverk för oberoende konsulter.

Följer du med till HR Tech i Las Vegas 10 - 13 oktober? Senast imorgon 30 juni är det som billigast att boka dvs Early Bird pris. Vill du ha sällskap med mig och andra svenskar? Registrera dig på länken så koordinerar vi vårt deltagande.

Om du väntar till efter 1 juli kan jag ge dig 300 dollar i rabatt med min kod HT23MA2. Du hittar mer info här.

Kommande event i Sverige

27-28 september - Stockholm - Personal & Chef. Nu är programmet släppt och jag får inleda dag två då jag talar på temat "Bli en hjälte som framtidens bästa arbetsgivare". Du hittar mer info här.


19-20 oktober - Stockholm och digitalt - HR Dagarna . Temat i år är "Under Construction". Även här kommer jag att vara aktiv inom ett av ämnena 🙌🏻

7 november - Stockholm - HR Systemdagen 2023 (Forum4IT) Sveriges ledande leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

Event jag rekommenderar i omvärlden

11-12 september - London Gartner Reimagine HR The 2023 conference delivers must-have HR insights, strategies and technology optimization guidance for chief human resources officers (CHROs) and HR leaders to expand their professional networks. Jag hoppas priset motsvarar innehållet 😅

10-13 oktober - Las Vegas HR Technology Conference & Exposition® Mitt favoritevent i världen när det gäller tech och innovation. 🇺🇸 Häng med till USA i oktober! Hör av dig om du vill åka med mig 👈

17-18 oktober - Paris - Unleash World Det bästa europeiska eventet med en blandning av HR och Tech.

Nytt datum 👉 27 november - Köpenhamn - HR Tech X Spännande att se vilken agenda det blir denna gång och hur innehållet på tema Tech blir.

Poddnyheter 🎧

HR Digitaliseringspodden har som tidigare nämnt tagit sommarledigt och återkommer i september.

4 september: Om Nacka kommun, digitalisering, arbetsgivarvarumärke, digitala tvillingar och mycket mer. Med digitaliseringsdirektör Henrik Palmblad-Wennergren och Employer brandingchef Linus Holmgren

18 september: Om ICA Gruppen, digital kompetens och kompetensutveckling, skills, lärande och det som kallas quiet hiring. Med Chief Information Security Officer Karin E Svensson och Manager Lerning Lead Frida Monsén

Det är bara att markera kalendern för nya spännande samtal!


Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för insidan av organisationen och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital och innovativ organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.

Glad sommar! Vi ses igen i nästa nyhetsbrev som kommer 29 augusti.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden