Månadsbrevet innehåller idag:
Det har dykt upp fler spännande event nu under våren som vi inte skrivit om tidigare under eventrubriken. Ett exempel är Breakits event - Talent + Culture - Stockholm - 24 maj med talare från flera spännande HR Tech organisationer som Linnea Bywall - Alva Labs, Anna Gullstrand - Mentimeter och andra organisationer som Karin Erjeby - Lyko.
Och självklart vill jag gärna att du tipsar alla i din omgivning om nyhetsbrevet! Dela det på Linkedin eller skicka vidare mejlet till din arbetsgrupp, så att fler får möjlighet att läsa. Just nu är vi 1068 prenumeranter 👏🏻
"HR strateg på en svensk kommun" - Jag läser ditt nyhetsbrev med nyfikenhet och lär mig ofta något nytt. Din passion för HR tech smittar av sig och jag förstår att med rätt digitala förutsättningar och med rätt kompetens kan man förflytta HR's arbete.
Funderar du på att skaffa ett (nytt) HR-system? Har du funderat på att det kan vara en bra idé att välja en lösning som hanterar både lön och HR?
När du väljer ett gemensamt system för HR och lön behöver du inte längre hantera två system – på så sätt sparar du både tid och pengar och säkerställer samtidigt att datakvaliteten ökar. Läs mer hos Sariba
Det är intressant att se vilka nyheter och frågor som diskuteras just nu. Och därmed också viket material som detta månadsbrev innehåller.
Om man tittar på flest antal inlägg på området HR och tech är nog orden AI, ChatGPT och Generative AI de mest omskrivna.
Inte bara inom HR utan också generellt.
Inom HR pratar vi dessutom kompetensbrist, rekrytering, konjunktur, inkludering, mångfald, hybrid eller vanligt kontor och nu också ESG dvs hållbarhets-rapportering. (För övrigt ett av mina mest gillade inlägg under April)
En stor mängd olika ämnen och områden.
Det som jag uppfattar i min omvärld är en stor frustration och att man inte riktigt vet hur man skall ta sig vidare? Vilket område är viktigast och var skall vi ha vårt fokus. Har man ingen klar strategi så kan omvärlden göra oss frustrerade.
Vilken tråd skall jag nysta i så vi kommer framåt?
Måste vi börja med AI nu?
Hur löser vi egentligen vår kompetensbris?
Jag läser i Deloittes rapport (som jag länkar till längre ner) att företagsledare känner av frustrationen, förstår att förändring (inom peopleområdet) behövs men vet inte heller var de skall börja. Att organisera arbete, bestämma var man jobbar och vem som gör vad. Företagsledarna tror inte heller att deras organisationer är redo för helt nya arbetssätt.
Parallellt så är vi enligt World Ekonomi Forum, Europas mest innovativa land.
Samtidigt vi är minst digitaliserade inom HR av våra nordiska grannländer och lägre än många länder i Europa. 🤔
Jag förstår att det är svårt att veta var man skall börja.
Du hittar Deloites rapport här
För att samla ihop mina egna tankar så läser jag just nu två böcker som båda snart är utlästa och jag rekommenderar:
"Bold - strategiskt HR arbete i en ny tid" - skriven av Katarina Berg CHRO på Spotify och "Irresistible: The Seven Secrets of the World's Most Enduring, Employee-Focused Organizations"- skriven av Josh Bersin på Bersin academy.
Och vad det kokar ner till är:
Allt hänger ihop och vi befinner oss i en frustrerande tid.
Bara för att det pratas om AI behöver ni inte börja med det just nu om inte det passar er. Alla skall genomföra sin förändringsresa utifrån sina förutsättningar och behov. Du skall stycka er elefant, inte någon annans 🐘🐘
Jag ser 4 saker som är extremt viktiga för att få till förändring:
En kultur som tar er till framtidens organisation. Ledare som lever kulturen och förstår affärsvärdet av densamma. Resurser på alla områden där förändring är nödvändig. Och massor av mod, energi och uthållighet för att genomföra resan.
Ett viktigt arbete är sedan en långsiktig strategi som bryts ner på lång och kort sikt med aktiviteter och resurser.
Lycka till och säg till om du behöver ett bollplank under processen. Enklast är att mejla till mig direkt eller boka en digital fika.
Vi på HR Digi genomför tillsammans med Sapient Insights Group en undersökning om hur HRs digitalisering ser ut i Sverige 2023 utifrån användarnas perspektiv. För mer info och för att anmäla ditt intresse - anmäl dig här!
Den 10 maj bjuder jag in till ett lunchwebinar där jag presenterar undersökningen lite närmare, vad vi tillsammans kan få för värde av den och hur man besvarar den på bästa sätt.
Parallellt med undersökningen genomför jag också ett antal djupintervjuer på temat HR, innovation och digitalisering under april-juni.
Jag vill genom dessa intervjuer på djupet förstå utmaningen som ledaren av HR/People har i organisationen och hur prioriteringarna ligger med fokus på innovation, strategi och digitalisering - saker som så djupt hänger ihop. Och utifrån dessa intervjuer säkerställa att det som behövs för kompetensutvecklingen erbjuds av mig och mina branschkollegor.
Boka din intervju med mig här
Vi närmar oss nu sommarlov för podden och alla vårens avsnitt är färdiginspelade. Under maj/juni kommer hösten att planeras och jag har många ideer och uppslag. Men självklart får du gärna dela med dig av vilka just dina önskemål är. Skicka ett mail till hej@hrdigi.se med dina förslag och kanske även tips på personer.
Tack Camilla Renz och Pia Andreason för era bidrag i podden under april!
Två fantastiska avsnitt där det första handlade om vikten av förändringsledning och det andra om personlig effektivitet på jobbet och ni hittar självklart alla avsnitt på ex Spotify eller någon annan poddspelare.
Maj månad kommer med de två sista avsnitten för säsongen. Först ut den 2 maj (en tisdag 🙀) är ett avsnitt om analys som har fått namnet "Vad är skillnaden mellan HR Analys och People Analytics?" och det är inspirerat av den videopodd som Visma Talent Solutions spelade in med mig och som jag byggt på med fler detaljer i poddavsnittet.
Det sista poddavsnittet denna vår släpps 15 maj och har namnet "HR och lön i samma system" där vi träffar Thomas Carlström och Maja Edborg-Torjussen från Sariba Sverige.
Enligt Sifted så har Q1 2023 inneburit den lägsta investeringsaktiviteten i Europa på 6 och ett halvt år. Det gäller då alla typer av investeringar och inte bara HR Tech. Samtidigt skriver Venero Capital Advisors att inom just HR/Work tech så fortsätter investeringarna. Jag rekommenderar verkligen att du följer Venero och läser deras senaste rapport då du också hittar jämförelser kring lönsamhetsförväntningar kring olika techbolag där man ex ser tillväxtförväntningar på områden som Workforce Planning medan rekryteringsplattformar ser förväntade minskningar 2023 och framåt. Läs mer här.
I Sverige har jag bara hittat en investering där Cappy tar in 6 miljoner från investerare. Cappy erbjuder sina kunder en möjlighet att erbjuda medarbetare tillgång till sin intjänade lön tidigare än den 25:e. Ett nytt lösningsområde som jag tagit upp tidigare och det finns bland annat med i min HR Tech spaning 2022.
Deloitte har släppt sin 2023 Global Human Capital Trends rapport
Efter nästan tre år av pandemi har arbetsreglerna förändrats. Traditionella sätt att organisera arbete, bestämma var man jobbar och vem som gör vad börjar globalt att försvinna. Många företagsledare inser detta och förstår att förändring behövs, men inte många tror att deras organisationer är redo för det ännu. Läs rapporten här.
Insikterna från årets Global Human Capital Trends visar att ledare världen över fortsatt har områden om kompetens, arbetskraft och organisation högt upp på listan av verksamhetsprioriteringar. Det finns enorma möjligheter att utvecklas och positionera sig på arbetsmarknaden för den som lyckas förändras och anpassa sig efter de nya förutsättningarna.
Jag håller med om detta och tror vi har en lång väg kvar. Det ser vi bland annat på diskussioner som pågår på området hybrid eller kontor:
Mårten Westberg från European Institute of Behavioral Analysis skriver om att kontoret förlorade med 12-0 när man undersökte produktivitet i 12! olika studier.
Wes Insights har släppt rapport om rekrytering och mångfald där digitalisering är möjliggöraren för att göra annorlunda.
Näringslivet har en allt för snäv bild av hur kompetens ser ut och var man hittar den, visar Wes nyaste rapport. Det leder till att man upplever sig ha svårt att hitta rätt kompetens. Att förnya sitt sätt att se på kompetens och uppdatera sitt sätt att rekrytera är två av råden från VD Carolina Engström.
Läs rapporten här.
Det skall vara lätt att hitta rätt jobb - Lernia lanserar Leja
Lernias unika hjälpmedel Leja är en smart AI-robot som hittar lediga jobb speciellt för dig. Fokuserar både på att matcha dig med jobb på platsbanken utifrån erfarenheter men också bredare utifrån kompetenser.
Nu väljs startups bort – data bekräftar skifte på jobbmarknaden
gritify.io har grävt i sin databas och ser sedan i höstas en stor förändring i beteende bland sina 20 000 jobbkandidater. De har jämfört perioderna från början av 2021 fram till halvårsskiftet 2022, med efterföljande period fram till idag, och ser en tydlig förändring i vilka bolag som ses som attraktiva. Tydligast märks förändringen inom IT-branschen där många utvecklare nu väljer stora, mer traditionella bolag framför mindre startups.
– Startups kan få det tufft när kompetenta jobbkandidater i stället väljer stora och trygga bolag, säger Carl-Magnus Fernqvist, vd på Gritify.
Förändringen i attityd är redan här, och det är något som arbetsgivare måste ta hänsyn till i sina rekryteringar.
Kom ihåg att dela eller tagga mig/podden eller mejla hej@hrdigi.se så tar vi med de aktiviteter du känner till 👇
4 maj AW - Stockholm - Framtidens HR: HR-ledares utmaningar och prioriteringar - Centigo
10 maj AW - Stockholm - Bokrelease AI och människor 5 år senare - Ett event jag gärna själv hade deltagit på är denna bokrelease. Den kvällen ska jag se Beyonce men skall försöka vara på två ställen samtidigt 💃
23 maj - Stockholm - Jobbfestivalen - Tema Mångfald & Inkludering i Kungsträdgården - Inte så mycket tech men fokuset på Mångfald & Inkludering blir så mycket enklare med tech.
24 maj - Stockholm - Talent & Culture 2023 ett spännande event jag skrev om i inledningen. Bitar av innehållet:
- Så attraherar och behåller du den nya generationens arbetskraft
- Mångfald, inkludering och objektivitet - så lyckas du
- Optimera din organisation - vikten av att mäta prestation
- Framtidens arbetsplats – kontorets betydelse och nya arbetssätt
27-28 september - Stockholm - Personal & Chef. Precis som förra året blir det en Digital och Techscen
19-20 oktober - Stockholm och digitalt - HR Dagarna . Temat i år är "Under Construction"
November - Stockholm - Forum4IT i Stockholm med fokus HR system.
25 september - Köpenhamn - HR Tech X
10-13 oktober - Las Vegas HR Technology Conference & Exposition® Mitt favoritevent i världen när det gäller tech och innovation. 🇺🇸 Häng med till USA i oktober! Hör av dig om du vill åka med mig 👈
17-18 oktober - Paris - Unleash World Det bästa europeiska eventet med en blandning av HR och Tech.
Du hittar alla våra rekommenderade utbildningar på vår nya kurssida. Just nu ligger vi lite lågt med kursinbjudningar då alla intervjuer jag genomför skall ge underlag till prorteringar till hösten.
Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.
Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.
Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera ︎
Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.
Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation
👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.