För ett par veckor sedan gjorde jag en bäckenbottenoperation för att bygga om och fixa till efter gamla förlossningsskador. Därför tar jag det därför extra lugnt just nu. Är väldigt begränsad i hur mycket jag kan stå och sitta, det lilla jag jobbar gör jag halvliggande 🛌. Under tiden har jag passat på att spana på trender 👀 läsa böcker 📚och se olika tv-serier 📺.
Så idag får du en spaning på oss i relation till omvärlden 🌍 God läsning!
Dela gärna med dig av dina reflektioner.
Deltog du förra året? Då vet du redan att det nästan är lika värdefullt att delta som att få rapporten. Det ger dig en chans att reflektera över din HR Tech-miljö och din strategi.
Rapporten bygger sedan på alla ca 3000 företag som svarar. Alla som svarar får rapporten gratis. Rapporten är ett viktigt verktyg för mitt och andra analytikers arbete och är en rapport som enbart bygger på kunders oberoende åsikter.
Så hjälp oss alla inom HR genom att svara 📝.
🇸🇪 Registrera dig här: https://go.hrdigi.se/nyhetsbrev
🇬🇧 Register for the english version: https://go.hrdigi.se/newsletter
Månadens krönika: Omvärlden och vi – våren 2025
HR Digitaliseringspodden 🎙️
Noterat i HR Tech branschen 💡
Annas artiklar 📰 & aktiviteter 👌
Events och kompetensutveckling 📅
Vi talar ofta om att Sverige är ett innovativt land. Att vi ligger i framkant. Att vi är digitala.
Men när det gäller HR-digitalisering visar olika rapporter att det inte riktigt är så.
De senaste dagarna har jag fördjupat mig i internationella jämförelser. Vad diskuterar HR i olika delar av världen? Vilka frågor dominerar agendorna i resten av Europa, USA, Indien, Storbritannien och Singapore – och hur skiljer det sig från vad vi pratar om här hemma? Och hur är det med digitaliseringen, egentligen.
Resultatet visar att Sverige befinner sig på en lägre grad av medelhög nivå inom digital mognad på området HR. Vi har digitaliserat administrationen och börjat prata om AI, people analytics och medarbetarupplevelse – men i praktiken ligger användningen av avancerade verktyg fortfarande på en ganska låg nivå.
Det jag tror många behöver just nu är en ärlig självskattning: Vilken mognadsnivå har vår organisation inom HR-digitalisering? Är vi fortfarande fokuserade på effektivisering av grundläggande processer – eller har vi börjat använda data strategiskt? Har vi en AI-strategi? Integrerar vi nya verktyg i vardagen – eller pratar vi mest om det? 🗣️
Tänk så här:
Exempel: Rumänien, Kroatien, Bulgarien
Här befinner sig organisationer ofta i ett läge där man precis har påbörjat digitaliseringen – eller är i färd med att gå från pappersbaserade till digitala processer. Fokus ligger på att få grundläggande HR-funktioner att fungera digitalt, som lön, tidrapportering, anställningsavtal och enklare onboarding.
Diskussionerna kretsar kring efterlevnad av lagar och regler, att minska administrationen och säkerställa att data lagras på rätt sätt. Verktyg används ofta i silos, och man arbetar sällan med integrerade system eller HR-analys.
HR:s roll är fortfarande reaktiv – uppgiften är att hantera ärenden korrekt och effektivt. Visioner om strategisk HR eller AI finns i bästa fall som idéer, men saknar förankring i verksamheten.
Exempel: Sverige (i den lägre nivån), Norge, Tyskland, Frankrike, Spanien
I denna fas är den grundläggande digitaliseringen genomförd – lönehantering, system för frånvaro och personaladministration fungerar digitalt. Nu handlar det om att ta nästa steg.
HR-avdelningar här pratar ofta om engagemang, arbetskultur och ledarskap i en hybrid värld. Verktyg för performance management, pulsmätningar och enklare AI-funktioner finns på plats, men används ofta utan tydlig strategi.
People analytics börjar användas mer regelbundet, men fortfarande är beslutsfattandet ofta beroende av magkänsla och enskilda insikter snarare än strukturerad data. AI diskuteras flitigt – men är sällan integrerat i vardagsprocesserna.
Här pågår ett skifte mot mer affärsnära HR, men arbetet är splittrat: vissa har tagit stora steg, andra står och trampar på samma ställe.
Exempel: USA, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien, Singapore
I dessa länder har HR ofta en självklar plats i ledningsgruppen och betraktas som en strategisk partner. Organisationerna har inte bara digitaliserat sina processer – de har också omdefinierat hur HR skapar värde.
AI används konkret: i rekrytering, kompetensstyrning, karriärvägar och medarbetarinsikter. Interna talangmarknader, skills intelligence och AI-drivna beslutsstöd är ofta redan i drift.
People analytics är inte bara ett verktyg – det är en förväntan. HR arbetar datadrivet, experimenterar, mäter effekt, och anpassar sig snabbt. Automatisering frigör tid för mänskliga insatser där det gör störst skillnad.
Här är också kulturen kring teknik mer mogen – det finns en vilja att testa nytt, och en förståelse för att innovation kräver samverkan mellan HR, IT och affären. HR är en aktiv förändringsledare, och ansvarar ofta för hållbarhetsfrågor, mångfald, kulturutveckling och transformation.
👉 Gör din egen skattning här: https://lnkd.in/dgstZN8q
🟢 Det fina med att förstå var man står – är att man också kan se nästa steg. Och kan behöva någon att se upp till. Att ha en role model att sträva efter.
📍 Så var befinner ni er? Och vad är ert nästa steg? För den som vill kliva upp ett steg på mognadsskalan finns både verktyg och vägar – och du behöver inte gå ensam.
Kanske du är intresserad att utveckla dig framförallt i nätverksform. Du hittar våra olika nätverk här: https://www.hrdigi.se/kurser
Eller hör av dig till mig på anna.carlsson@hrdigi.se – så tar vi reda på vad du behöver, tillsammans.
Denna vecka firar podden avsnitt 100! 🥂🎉
Inte trodde jag att jag skulle bli känd som "poddaren" eller även nuförtiden även bli kallad influencer 😳.Jag släppte det första avsnittet av HR Digitaliseringspodden i September 2019 och är oerhört stolt att jag faktiskt har hållit fast vid samma idé hela vägen och behållit nästan exakt samma introtext.
Du hittar alla avsnitt på vår hemsida: https://www.hrdigi.se/podcast
Gillar du det du hör? 🎧 Tipsa gärna dina branschkollegor och lämna gärna en rating i din poddspelare 🌟🌟🌟
TACK!
Dags för maj månads rapport från branschen. Som vanligt en blandad kompott av nyheter.
Och här är jag återigen en stolt medlem 🙏 tillsammans med flera andra svenskar.
Länk till listan hittar du här!
AI erbjuds nu kostnadsfritt till anställda i offentlig sektor, studenter, lärare, forskningsinstitutioner och ideella organisationer i Sverige.
För att möjliggöra tillgång har Swedish AI Reform Foundation grundats – en ny, oberoende och icke-vinstdrivande organisation med målet att under de kommande två åren göra avancerade AI-verktyg brett tillgängliga i hela Sverige.
Den initiala lanseringen finansieras av stiftelsen, och privata donationer från Thomas von Koch, Bröderna Salén, Sven Hagströmer och Carl-Henric Svanberg som bidrar till att hålla tillgången till AI öppen.
AI-integrationen i HR-system går från experimentella projekt till att bli en central del av den dagliga verksamheten. Det handlar inte längre om framtidsvisioner; AI används nu för att effektivisera processer som rekrytering, onboarding och medarbetarengagemang.
Lönehantering och belöningsstrategier moderniseras genom teknik och dataanalys. Nya verktyg möjliggör realtidsjusteringar och personliga kompensationspaket, vilket förbättrar både transparens och medarbetarnöjdhet.
Rekryteringsprocesser transformeras genom AI-drivna verktyg som automatiserar screening, förbättrar kandidatmatchning och förutser framtida kompetensbehov. Detta leder till mer träffsäkra och effektiva anställningar.
Medarbetares ekonomiska välbefinnande blir en integrerad del av arbetsgivarens erbjudande. Teknologier som erbjuder personlig budgetrådgivning, realtidsåtkomst till lön och finansiell coaching hjälper till att minska stress och öka engagemanget.
Användarupplevelsen i HR-system förväntas nu matcha den hos konsumentappar. Det innebär intuitiva gränssnitt, mobilanpassning och personliga upplevelser som ökar medarbetarnas engagemang och tillfredsställelse.
Läs mera här!
IBM:s vd Arvind Krishna uppger att företaget har ersatt hundratals HR-medarbetare med AI. Deras AskHR-agent automatiserar nu 94 % av de rutinmässiga HR-uppgifterna, inklusive lönebesked. Enligt årsrapporten för 2024 hade IBM 270 300 anställda globalt.
Läs mera här!
Läs mer här!
Läs mer här!
Läs mer här!
Ett intressant inlägg i debatten om energin som krävs när vi använder GenAI. Länk för att läsa mer hittar du här!
Och här hittar vi 1. Köpenhamn 2. Zurich 3. Singapore och 7. Stockholm
Se mer här!
Under Juni kommer du inte att se mig på några offentliga event. Då ägnar jag mig åt att enbart facilitera nätverksträffar med mina HR tech nätverk
Hösten 2025
👋 Ni hittar mig på Arbetsmiljöforum den 28 augusti i Stockholm (och digitalt) där ni hittar länken nedan. Därefter Nordic Edtech Summit i Malmö 10 september och sen HR Tech Las Vegas 16-18 september. Trots världsläget är det där jag studerar innovation.
Läs mer här!
Vad har du på agendan. Är du den som ställer ut, deltar eller är du den som helt enkelt vill utveckla dig? Du kan hitta det mesta du behöver i listan.
(🇬🇧 = på engelska, 🇸🇪 = på svenska)
Läs mer här!
Läs mer här!
Läs mer här!
Läs mer här!
Läs mer här!
Läs mer här!
🙌🏻 THE event of the year - always! Årets tema "Be the Change"
Läs mer här!
Läs mer här!
Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering, AI och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.
Om mig som skriver
Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering & AI är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.
Jag driver HR Digi som erbjuder rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation. HR Digitaliseringspodden är där en viktig kanal för mig att sprida kunskap.
Jag är också en av 2025 års top 100 HR Tech influencers 🙏
Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.
Jag tar också (självklart) hjälp av AI för att skriva detta nyhetsbrev.