Spaning på HR Tech 2023

I årets sista nyhetsbrev tar vi en titt på året som varit! Spaningar från HR-Tech 2023, de senaste trenderna i branchen, genomförda och kommande evenemang, och en försmak av kommande spaningsavsnitt i HR Digitaliseringspodden.

⛄️ Välkommen till årets sista nyhetsbrev - nr 10 ⛄️

Nu tar jag julledigt från både poddande och nyhetsbrev men fortsätter att skriva inlägg både från HR Digi's sida dvs den här sida och från min egen dvs Anna Carlsson.

Följ mig gärna, connecta och klicka på symbolen 🔔 så får du en notis när jag delar något. Det händer saker hela tiden som är intressanta att dela. Det är mest min tid som avgör hur mycket jag hinner att dela med er.

Senaste tiden har jag ägnat åt att slutföra årets HR Tech spaning 2023 för podden. Den blev runt 75 minuter 🫣. Det finns mycket att prata om.

I dagens nyhetsbrev får du ett litet utdrag.

Har du tänkt att delta på det första HR Tech Europe den 2-3 maj? Då har jag en rabattkod du kan få till din bokning och då enbart betala 50% av early bird priset. Hör av dig till mig på anna@hrdigi.se eller här på LinkedIn så mejlar jag koden till dig!


Annars vill jag önska er alla en härlig Advent, God Jul och Gott Nytt ÅR så hörs vi på detta sätt i januari igen. 🕯️🎅🎄🤶🚨

Månadens innehåll:

  • Månadens reflektion - Spaning på HR Tech 2023
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Poddnyheter 🎧
  • Events och kompetensutveckling

Det har varit AIs år 2023

Den 11 december släpps mitt spaningsavsnitt 2023 från HR Digitaliseringspodden. Det behandlar om både dåtid, nutid och framtid. Här kommer ett litet utdrag för dig som inte kan vänta till dess, inte lyssnar på poddar eller helt enkelt vill ha både och 👏🏻

Årets poddavsnitt består av fyra delar:

  • Sveriges HR och digitalisering samt fokusområden
  • Vad vi investerar i lokalt
  • Kompetensutmaningen
  • Och vad gör omvärlden och kommer till oss 2024

I texten nedan beskriver jag framförallt det första området men också det andra.

För att få framtidsdelen och omvärldsspaningen så för du läsa förra månadens nyhetsbrev och för att förstå hur det står till med kompetensutmaningen kan du läsa den rapport som Centrum för Global HRM (CGHRM) har släppt och du hittar på HR-föreningens hemsida.

Sveriges HR och digitalisering

Ja, en liten förändring har skett sedan förra årets avsnitt kring HR, digitalisering och därmed innovation men tyvärr alldeles för lite. Vi tappar mark varje dag vi inte arbetar med frågan att nyttja digitalisering, data och nu även AI för att förbättra vårt sätt att arbeta med våra viktigaste resurser. Människorna i våra organisationer. 👨🌾🕵️♀️👨🏻💻👩🏽🏫

I poddavsnittet och även här i nyhetsbrevet vill jag gärna börja med ett citat från Centrum för Global HRM och professor Stefan Tengblad.  Stefan har precis släppt en första av fyra rapporter kring HR i Sverige där den första har fokus på kompetens. Den är skriven tillsammans med HR Föreningen.

Stefan säger:

De fyra rapporterna kommer visa på en bild av att HR-praktikerna i Sverige är förhållandevis traditionalistiska och stabila (ålderdomliga? - min kommentar) över tid. Jämfört med de övriga 37 länderna som är med i undersökningen är det lite som sticker ut positivt i de svenska resultaten.

Ja, äntligen får jag det bekräftat i skrift och inte bara i siffror. Vi ligger långt efter i Sverige med innovation och digitalisering inom HR. Vi själva tror att vi ligger i framkant men så är det inte.

Vi borde ligga först med den innovationstradition vi har. Vi är som land rankade som nr 1 inom innovation i Europa och 1:a från slutet vad det gäller HR innovation.


Pinsamt! 😳

- VA!? säger de flesta jag träffar. Det tror de inte på.

- Jo, det är sant. Tänk på oss som sämst inom HR och innovation/digitalisering/data.

Varför?

Ja, det finns en hel del anledningar bakom detta och det kan du höra mer om i poddavsnittet. Jag lyfter här två olika anledningar.

  • Vår modell kring personalansvariga chefer och få HR medarbetare. Vi har i Sverige 1 HR resurs per 170 medarbetare. I UK har man 4 gånger fler. (Ja, jag säger en annan siffra i poddavsnittet men det är 170 som stämmer)
  • Traditionen att de flesta av våra HR medarbetare kommer från universitetens personalvetarprogram med fokus på människan och beteende och det vi ser är att man då har ett lägre intresse för digitalisering.

Vi drar alltså inte nytta av AI, eller analys av data som ger stora värden till våra organisationer.

Jag och alla jag har hämtat inspiration från ser dock en liten förbättring sen förra året. 👏🏻

Massor av HR digitaliseringsprojekt pågår och nya startas hela tiden.  Men många har också gått i mål. Det gör att man inte bara fokuserar på process utan även på förbättringar av verksamheten dvs det jag kallar innovationssteget.

Det jag inte ännu sett är att man börjat arbeta med sin data.

Jag har lovat att dela min undersökning jag har kört under hösten och där ser man denna förändring:

Detta är förstås inte baserat på något jättestort underlag men en liten bekräftelse ändå av det vi ser.

Och självklart finns det branscher och individuella organisationer som avviker från trenden. Och här vill jag lyfta techbranschen i stort. Där har man oftast en bättre ratio mellan HR/medarbetare och också andra modernare sätt att arbeta.

Vad vi diskuterar mest just nu inom HR

Under året har fokuset rört sig lite fram och tillbaka mellan vilka olika områden som HR fokuserar mest på. Nu när vi befinner oss i slutet av 2023 och blickar mot 2024 skulle jag vilja prioritera fokusområdena så här:

  1. Kompetensförsörjningen 👩🏽🏫

Det är både hur vi ska ställa om, hur vi ska utveckla och utbilda våra medarbetare för att klara de framtida kraven i våra organisationer när alla våra arbetsroller förändras. Hur ska vi fortsätta att attrahera medarbetare att stanna? Mycket av fokuset ligger på lärande. Vi har inte så mycket fokus på rekrytering vad jag kan se, utan mer utifrån - Hur sjutton gör vi för att omskola våra medarbetare och utveckla dem i den takt vi behöver?

Det enklaste greppet vi tar är att fortsätta att digitalisera klassrumslärandet. Det är i alla fall det som olika konsultorganisationer får uppdrag inom. Inte strategiska och nytänkande lärresor utan snarare bara hur kan vi göra våra fysiska utbildningar digitala.

Här kan du ta del av en Cranet-undersökning om kompetensförsörjning i Sverige utifrån Cranet-data.

  1. Distans och hybridarbete och ledarens roll

Området fortsätter att vara högaktuellt. Men mer utifrån hur vi skall få våra organisationer och ledare att fungera i den nya miljön. De flesta har bestämt sig, satt policies för vad som skall fungera. Men det är mer förändringsresan som pågår. Är det så här vi skall fungera? Skall vi kunna jobba på distans på en del av organisationen? Har våra ledare de verktyg de behöver för att leda?

  1. Omformning av HR

HR organisationen, hur ska den se ut?  Som nämnt är HR ganska få i organisationerna.  Och det saknas tid att kunna lyfta blicken och förändra sig. Det har pratats länge att HR skall ta en mer strategisk och coachande roll. Tagit plats i ledningen. Men då måste det till förändring. Man måste kanske bli fler. Eller jobba på nya sätt. För man kan ju inte lägga fler saker på cheferna. Det är en ganska omöjlig ekvation med allt det nya som skall göras.

  1. AI AI AI

Där har vi ett område som verkligen bubblar. Chat GPT fanns inte för ett år sedan, eller det hade precis lanserats. Vi har haft ett år av AI och generativ AI. Och därmed så har ju även ni som jobbar på HR reagerat på det här och fundera mycket över; Vad ska vi göra med den här frågan? Vad ska vi lära oss, ska vi använda det? Har det med oss att göra? Hur påverkar det vårt jobb för framtiden?

  1. Digitalisering inom HR

Fokuset fortsätter på området digitalisering av HR processer. Hur skall vi digitalisera oss? Och att vi faktiskt måste genomföra de här projekten nu. Jag upplever att man känner en ganska stor stress i alla HR organisationer kring detta område.

Sveriges investeringar

Vad man faktiskt investerar i är ju en annan sak än vad man har fokus på. För innan man har kommit förbi frustrationen och formulerat behov för organisationen så blir det ju inte så mycket till projekt.

Det absolut största investeringsområdet är just nu fortfarande onboarding och offboarding.

Jag tror dessutom att mitt poddavsnitt om just onboarding och offboarding kommer att vara det mest lyssnade på i år.

Utöver det investerar ni också i lärande och utbildning. I lärsystem, digitalisering av klassrumsutbildningar mm. Inte i några stora projekt i att omskapa vårt sätt att lära, utan mer basala förändringar.

Jag har också sett att företag som Sysarb och PIHR har vuxit mycket det senaste året vilket beror på de nya regelverken kring lönetransparens.

Hör mer om investeringsområden i poddavsnittet.

Summering

2023 har varit ett oroligt och ganska spretigt år inom HR. Stora utmaningar i omvärlden och HRs fokus har kastats både hit och dit. Men i slutändan fortsätter vi tyvärr mest i gamla hjulspår 🛞 då förändring är mycket tids och resurskrävande. Tid och resurser vi inte har lyckats skaffa oss. Och speciellt inte nu med en tuff ekonomi och omvärldsläge.

Jag hoppas på ett innovativt 2024 där HR får de resurser och mandat för att skapa moderna organisationer. Värdet är oerhört stort att satsa på digitalisering.

Om du vill ha lite argument så kan du alltid gå tillbaka till mitt tidigare nyhetsbrev från i början av året.


Noterat i HR Tech branschen💡

En klart lugnare månad denna november med mycket färre nyheter som jag har noterat. Här kommer lite gott och blandat som vanligt. Mest om AI 🤖

Ny möjlighet att söka omställningsstöd för kompetensutveckling inom digitalisering

Flera av deltagarna på mina kurser och nätverk har sökt stöd för deltagandet från omställningsfonden och fått både kurs och reskostnader betalda.

Den 1 januari 2024 öppnar den nya perioden för detta (länk nedan) och arbetsgivaren kan få stöd för:

  • utbildningskostnader,
  • merkostnader vid utbildning, t.ex. litteratur, resor, logi m.m.,
  • kostnader för handledning/coachning,
  • kostnader för annan kompetenshöjande insats,
  • kostnader för samordning av förebyggande insatser. Hör av dig om ni behöver ett anpassat program för just er. Annars hittar du våra utbildningar på vår hemsida.

Här kan du läsa Omställningsfondens artikel om förebyggande insatser.

AI Swedens språkmodell GPT-SW3 tillgänglig

AI Sweden tar nu nästa steg i demokratiseringen och värdeskapandet av storskaliga språkmodeller (LLMs) i Sverige och Norden, med den öppna lanseringen av GPT-SW3-familjen av LLMs.

Det betyder att vi får en svensk version av ChatGPTs teknik för svenska organisationer. Den bygger på svensk data från allt från myndigheter till Flashback.

Du kan läsa mer om GPT-SW3 här.

Ännu en 9-grid från Fosway - denna gång "Talent & People Success"

Den här nya rapporten från Fosway Group visar leverantörer i Europa/UK inom Talent management vilket också inkluderar det nya området Skills Tech. Detta är ett mycket intressant område när du vill fokusera på att bli en högpresterande organisation. Hör av dig om du behöver förstå mer! Kontaktuppgifter finns längst ner i nyhetsbrevet 👇

Ett citat från rapporten:

Högpresterande kulturer kommer att vara den avgörande skillnaden för organisationer i framtiden. Team som kombinerar utmärkt lyssnande, medarbetarintelligens, hög energi, smidighet och flexibilitet kommer att vara centrala för framgången i den moderna ekonomin. Det faktum att få lösningar har någon historik av att göra detta i stor skala visar hur mycket HR-teknikmarknaden fortfarande behöver utvecklas.

Här hittar du deras 9-grid och länk:

Svenska coahingbolaget Zebrain lansera AI-coach

AI-coaching är ett komplement till mänsklig coaching och kan vara till stor hjälp för den som vill planera och genomföra en personlig utvecklingsresa.

Du kan testa Emma här!


Nu kan du skapa din egen anpassade ChatGPT 🤖

Den 6 november släppte OpenAI ny efterfrågad funktionalitet då du nu kan skapa din egen anpassade GPT: Du kan läsa mer här! 

Länkar också till en mycket bra artikel från Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation om AI och HR.


Mer OpenAI, Sam Altman & ChatGPT

Det här är den största snackisen denna månad. Och då nästa exakt ett år efter ChatGPT släpptes.

Jag väljer att hänvisa till Sveriges Radios rapportering istället för att skriva något själv. Men självklart påminns jag om att vi alla i hela världen använder en tjänst som har haft dessa utmaningar.

Vad betyder det?

Poddnyheter 🎧

Sista avsnittet för i år släpps 11 december och det är årets spaningsavsnitt med mig själv 🙌🏻 🎉

Det senaste avsnittet den 27 november handlade om kompetens, lärande och skills med briljanta Tereza Kennedy Olsen 👏🏻 Du hittar avsnittet här.

Och självklart finns podden även på andra poddplattformar. Prenumerera i appen och få en notis när nytt avsnitt släppts. Och lämna gärna en ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ och en kommentar.

Events och kompetensutveckling

Nu är eventåret slut och de stora eventen har alla genomförts. Utbildning pågår fortfarande och jag genomför årets sista utbildning tillsammans med HR-föreningen nästa vecka. Det finns plats kvar! Du har också fler utbildningstillfällen efter jul. Du hittar både HR Föreningens och mina egna utbildningar här.

När det gäller events så ska jag presentera på ett event om hållbarhetsredovisning med CatalystOne Solutions. Du kan läsa mer om eventet här

Vad som kommer 2024 har jag fortfarande inte riktigt koll på men självklart ses vi på det första HR Tech Europa i Amsterdam 2-3 maj.


Genomförda event

Under November deltog jag på SIME Leader session 20-21 november och även på HR Dagen 2023 i Stockholm. Här kan du läsa mina reflektioner och jämförelser av eventen.


Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.