Din HR Tech strategi - Back to basics

I månadens nyhetsbrev reflekterar vi över vikten av att hålla sig till kärnan i sin HR Tech-strategi, senaste nytt inom branschen, och spännande investeringar och förvärv. Dessutom tipsar vi som vanligt om kommande utbildningar och event, för att hålla dig uppdaterad inom digitalisering och AI.

Sommaren och semestern är här 🌼

I Stockholm känns det som vi kopplade ner tidigt i år efter en lång och kall vinter och staden tömdes redan i mitten av Juni.

Lugnet har också märkts i en lägre nivå av intressanta nyheter inom HR Tech området 🤔

Så det blir ett något kortare nyhetsbrev idag som du kan läsa i hängmattan, solstolen eller kanske sista dagen på jobbet.

Därefter tar nyhetsbrevet semester till sista augusti ⛱️🙏🏻🌻

Meddelande från vår sponsor:

Vill du få stöd i att ta fram eller få feedback på din HR Tech och AI strategi?

Trots att du kan mycket om strategier kan det vara svårt att ta fram en HR digitaliserings-strategi helt på egen hand. HR Digi erbjuder fler sätt att stötta dig och din organisation.

HR Tech & AI stretegi

✅ Gå en kurs i höst och få perspektiv på dina tankar tillsammans med andra - 15-16 oktober

✅ Ta hjälp av mig ett par timmar för att få feedback på ditt strategiarbete och hur du skall förbättra den.

✅ Nätverka med andra i samma situation

Alla våra tips hittar du här!

Månadens nyhetsbrev:

  • Månadens reflektion
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och kompetensutveckling
  • Poddnyheter 🎧 - återkommer i augusti

Månadens reflektion: Din HR Tech strategi - Back to basics

Idag vill jag lyfta en viktig fråga som jag ofta reflekterar över i min roll som HR Tech-rådgivare, behovet att av hela tiden gå till kärnan av varför vi gör det vi gör.

”Back to basics” helt enkelt.

I en tid där nya teknologier som generativ AI och innovativa leverantörslösningar lockar med sina löften om effektivitet och innovation, är det lätt att bli bländad av de tekniska möjligheterna utan att överväga deras verkliga värde för just vår organisation och våra medarbetare.

Det kanske förvånar dig att jag tar upp denna fråga, jag som älskar tech och ständigt utforskar nya möjligheter. Men för mig är tech enbart ett verktyg för att nå våra mål – snabbare, mer träffsäkert och mer mänskligt 💚

Att vara tydlig med sitt VARFÖR är avgörande. Det handlar inte bara om att implementera den senaste tekniken för teknikens skull, utan att förankra varje tech-beslut i organisationens övergripande strategi och HR-strategi. Vi bör titta på lösningar först när målet är klart.

Som Josh Bersin ofta påpekar: ”Fall in love with the problem - not the solution.”

Det är en sanning som många kan ha nytta av att påminnas om, särskilt när det gäller komplexa teknikbeslut.

Vi lever i en tid där det är lätt att dras med i teknikens snabba framsteg och de många leverantörer som lovar fantastiska lösningar. Här kan AI-förespråkare ibland bidra till en känsla av stress 😩

Men det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte låta sig distraheras från att först definiera och sedan fokusera på vårt varför. Det är här värdet ligger.

I mina samtal med HR-ledare och kollegor i branschen har jag sett att de mest framgångsrika organisationerna är de som inte bara omfamnar och utforskar ny teknik, utan som också noggrant överväger hur denna teknik kan integreras i en sammanhängande strategi. Det handlar om att skapa en länk mellan teknik och människor, där varje ny lösning stödjer och förstärker våra mål.

För att verkligen lyckas är det också avgörande att få med hela organisationen på resan 🙋Förändring är aldrig lätt, och utan engagemang och förståelse från alla nivåer i organisationen kan även den bästa intention misslyckas. Det innebär att vi måste avsätta tid och resurser för att utbilda och stötta våra medarbetare, så att de förstår och känner sig bekväma med de förändringar som sker.

Så låt oss ”go back to basics”. Låt oss vara tydliga med våra mål och behov när vi utforskar all ny spännande teknik, samtidigt som vi engagerar och stöttar vår organisation genom hela förändringsresan. Genom att göra detta säkerställer vi att varje investering i tech, AI-kunskap eller nya arbetssätt inte bara är relevant utan också strategiskt meningsfull och tar oss framåt mot vår organisations mål 🎯

Om du vill ha hjälp med hur du skall skapa din strategi både för generell tech och AI rekommenderar jag antingen vår Tvådagarskurs - Digitalisering och AI för HR 🤖 eller att du anlitar mig som rådgivare ett par timmar för feedback på hur du tänker.

Du hittar flera förslag HÄR.

Noterat i HR Tech branschen💡

En ny 9-grid från Fosway

Några intressanta findings i denna senaste Talent Acquisition (TA) rapport: Marknaden är fortfarande ekonomiskt osäker. Företag skjuter upp beslut om anställningar och TA-lösningar, vilket leder till längre köpprocesser för leverantörer. Vissa företag förhandlar fram bättre rabatter, medan andra leverantörer lägger till AI-funktioner för att öka intäkterna. Nästa vågen av AI-innovation kommer att göra kandidatens upplevelse mer personlig och effektiv, men mänsklig övervakning förblir viktig.

Du kan läsa mer här.

Mentimeter får ny storägare

Bure blir ny delägare i Mentimeter - läs mer här.

Jobylon förvärvar Trustcruit

Jobylon har förvärvat Trustcruit, med stöd från Private Equity-bolaget Verdane - läs mer här.

Skill tech är hett - globala löp och investeringar

TechWolf en intressant spelare på SKillstech marknaden har fått en storinsvestering.

Samtidigt köpte Cornerstone OnDemand för ett par veckor sedan bolaget SkyHive för att komplettera sin Galaxy satsning vilken jag skrev om i förra numret.

Du kan läsa mer här.

Dahlgren Capital köper en andel i Zebrain

Därmed blir Dahlgren Capital den största enskilda aktieägaren i Zebrain (en plattform för personlig coaching för anställda och organisationer) tillsammans med grundarna.

Talent Company investerar i Tilda

Talent Company fortsätter sina investeringar och har investerat en betydande summa pengar i Tilda som är en nästa generations lärandeteknologi utformad för att demokratisera och sömlöst integrera lärande i vardagen.

Du kan läsa mer här.

En intressant artikel om Jobbroller vs Skills

"Jobbroller och titlar har alltid varit ett effektivt sätt att kommunicera vilken typ av arbete någon utför och deras erfarenhetsnivå. Även om de är fördelaktiga, kan jobbtitlar ibland vara restriktiva, vaga och inkonsekventa, och ofta misslyckas med att omfatta en persons fulla uppsättning färdigheter och kapaciteter.

Detta skapar ofta förvirring kring vilket arbete en anställd är ansvarig för.

En 'holakratiskt' arbetsstyrka, å andra sidan, ersätter den traditionella hierarkin med en flexibel organisationsstruktur. Anställda är inte bundna till en specifik roll eller jobbtitel, istället är de självstyrda och tilldelas projekt baserat på deras färdigheter och intressen. Beslutsfattande auktoritet fördelas bland teammedlemmarna, vilket möjliggör mer autonomi, kreativitet och innovation."

Läs artikeln här.

WeAreLearning vinner utmärkelse

Läs mer här! 

HaileyHR får ny investering

Näringslivsprofiler öser pengar över HR-plattformen - läs mer här.

Ett genombrott för svensk AI? VISS.AI lanserar Sveriges största språkmodell

Jönköpingsbolaget utvecklar en slags “AI-kollega” som ska vara kapabel att automatisera vardagliga arbetsuppgifter. De siktar på att göra det möjligt för alla att automatisera digitala flöden på jobbet – även för personer utan tekniska färdigheter.

Idag släpper de en ny stor satsning. Viss har nämligen utvecklat en ny språkmodell som enligt vd:n och medgrundaren Philip Alm är den största av sitt slag i Sverige. Den blir tillgänglig för allmänheten som chattbot, men går också att ladda ned och köra själv.

https://newsroom.notified.com/science-park-press/posts/pressreleases/startup-fran-jonkoping-slapper-varldens-forst

Och till sist.. Sverige #5 på global gender gap report

  1. Island
  2. Finland
  3. Norge
  4. Nya Zeeland
  5. Sverige

Du kan se hela rapporten här.

Utbildningar:

19 september - 3 tillfällen - digitalt

HR loves Tech & AI - Sveriges HR Förening --> Läs mer och anmäl dig här.

15 - 16 oktober Digitalisering och AI för HR - Stockholm

Visst är det dags att utbilda din HR organisation på området tech och AI?

Omställningsstödet går att använda för denna kurs.

--> Läs mer och anmäl dig här.

Fysiska event 👯

23-24 oktober - HR Dagarna. I Stockholm och digitalt

Vårt bästa lokala event för innovationsinspiration.

--> Läs mer om eventet här.

12 november - Stockholm - HR Systemdagen 2024

Sveriges leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

--> Läs mer om eventet här.

Digitala event 👩💻

23-24 oktober - HR Dagarna. I Stockholm och digitalt

Vårt bästa svenska event för innovationsinspiration.

--> Läs mer om eventet här.

Diverse event i omvärlden 🌍

Gartner Reimagine HR 17-18 September London

--> Läs mer om eventet här.

24-27 September HR Technology conference - Las Vegas👏🏻

Följer du med mig till Las Vegas i år? Hör gärna av dig om du planerar för det till anna@hrdigi.se Jag reser som vanligt 🧳✈️. Tom den 28 juni är det absolut bäst pris.

Därefter hoppas jag att jag får en kod för rabatterad anmälan

--> Läs mer om eventet här <--

Unleash World 16-17 Oktober Paris

Lite som HR Dagarna - fast 100x större.

--> Läs mer om eventet här.

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

Jag är numer också med på listan 2024 top 100 HR Tech influencers 👏🏻

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.