HR-teknologi: en strategisk investering för att nå företagsmålen

Visste du att: Med en HR-systemstrategi som är anpassad till er företagsstrategi kan man se förbättrade resultat med 12% av affärsresultatet och HR och talang? Fortsätt att bläddra för att läsa mer!

Välkommen till månadsbrev nr 2 - 2023

Äntligen nyhetsbrev denna sportlovsvecka då det faktiskt går att åka skidor mitt i Stockholm, helt fantastiskt! ⛷️ och i södra Sverige har våren kommit 🌷

Nytt nyhetsbrev från Anna Carlsson, och som vanligt börjar det med en artikel och idag handlar den om värdet för organisationen att fokusera på HR Tech. Siffrorna i artikeln kommer från Sapient Insights Group senaste rapport och analytikern Stacey Harris som även kommer vara med i ett av våra poddavsnitt i mars 🎙

Månadsbrevet innehåller idag:

  • En reflektion över värdet av HR tech för organisationen.
  • Events! En uppdaterad lista med events i Sverige, digitala events och i omvärlden. De events som har fokus på Tech under 2023 så att du kan planera din tid för inspiration tillsammans med mig och andra.
  • Poddnyheter samt utbildningar på gång
  • Och förstås Noterat i branschen.

Just idag när nyhetsbrevet släpps har jag en pågående undersökning på LinkedIn om hur många HR Tech lösningar man generellt har i sin organisation. Om du inte svarat, gör gärna det idag innan den stänger.

Just nu ser svaren ut så här:

Ingen alternativ text angiven för den här bilden


Vill du synas här i nyhetsbrevet?

HR Digi letar sponsorer till både nyhetsbrevet och podden så att vi kan fortsätta att leverera nyheter och poddavsnitt till dig. Mer information hittar du på länken eller så bokar du en digital fika med mig.

HR-teknologi: en strategisk investering för att nå företagsmålen

Organisationer som ligger i framkant använder HR teknologi för att stödja företagsstrategin och påverka personal-relaterade affärsbeslut.

Tjänstesektorn är den största sektorn i Sveriges ekonomi. Enligt statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån) svarar tjänster för cirka 70% av vår BNP.

Tjänstesektorn i Sverige är mycket diversifierad och omfattar en mängd olika branscher, som handel, transport, kommunikation, finansiella tjänster, IT-tjänster, konsulttjänster, hälsa och social omsorg, och turism. Och grunden i tjänstesektorn är att det är människorna dvs medarbetarna som är verksamheten. Därför är det inte konstigt att organisationer som har ett strategiskt fokus på sina medarbetare ofta upplever positiva resultat.

Att utveckla och förbättra personal-relaterade aktiviteter med stöd i tech handlar inte om att förbättra livet för HR. Det gör det förhoppningsvis också. Och även för cheferna. Men det är inte där värdet finns.

Det handlar om att stödja organisationens affärsmål med aktiviteter och data som ger önskat resultat 🎯 och då just vad din organisation behöver.

Visste du att med en aktiv HR systemstrategi som är anpassad till er företagsstrategi kan man se förbättrade resultat med +12% jämfört med organisationer som är fokuserade på process och regelefterlevnad. Och det gäller både affärsresultatet, HRs resultat och talangresultatet. *

*Sapient Insights 2022–2023 HR Systems Survey Research, 25th Annual Edition, Sapient Insights Group (Du laddar ner rapporten på länken)

Har ni en tydlig koppling mellan olika mål i affärsstrategin till vad som skall åstadkommas och levereras inom HR. Och på vilket sätt?

Några exempel:

🍀 Öka försäljningen per kund i butik <= planera & säkerställa bemanning i butik vid alla peaktimmar med extrapersonal <= snabba upp löneutbetalningar för timanställda direkt efter utfört arbete <= Installera on-demand pay

🍀 Minska felprocent i produktion <= Utbilda den personal som har störst risk att göra fel <= Sätta upp anpassad utbildning digitalt med tester som säkerställer vem som behöver utbildningen. <= Investera i moderna learning verktyg

🍀 Öka kundnöjdheten hos befintliga kunder <= Behålla våra medarbetare genom tydlig och transparent karriärplanering <= Implementera en self-service karriärportal.

Jag kan ge dig massor av exempel men självklart skall det vara exempel som passar dig och den verksamhet ni bedriver. Det är stora skillnader på vad som kan göras i ett techbolag och en kommun ex.

Ett område som är intressant just nu är den stora kompetensbristen inom vissa områden och branscher. I Sapients analys har man sett att HR-ledare som aktivt förberett sig för en arbetsmarknad med bristande tillgång på arbetskraft och behovet av interna befordringar/förflyttningar har upplevt en stor fördel gentemot andra företag som kämpar för att fylla viktiga positioner och behålla anställda.

Där gäller återigen att man har satsat på rätt aktiviteter och lösningar på de utmaningarna organisationen har eller kommer att ha.

När värdet av investeringar blir tydligt för organisationen genom en väl dokumenterad strategi blir det det enklare att få de besult som behövs för att skapa en strategisk HR funktion med Tech som möjliggörare.

Håller du med? Kommentera gärna nyhetsbrevet med dina tankar för en öppen dialog.

👉 Vill du diskutera den här frågan direkt med mig istället?

Boka en tid med mig här! Eller titta på mitt digicoachning erbjudande om du behöver stöd kring hur du skall göra.

Poddnyheter

HR Digitaliseringspodden startade med sitt första avsnitt för våren den 6 februari som har varit mycket vällyssnat redan. Avsnittet handlar om hur man ska tänka kring onboarding och offboarding för att behålla medarbetare och få dem att trivas och utvecklas från dag ett till att anställningen avslutas.  Vårens avsnitt nummer två handlade om att arbeta och leda på distans

Mars poddavsnitt kommer att handla om:

🟣 AI - dags för en uppdatering kring hur denna fantastiska teknologi utvecklar sig. Med Fredrik Östgren

🟣 HR tech marknaden i världen, hur den utvecklats och ser ut idag från ett kundperspektiv. Vad används? Vilka storlekar på organisationer fokuserar på tech? Vad sägs om de olika leverantörerna? Hur nöjda är kunderna? Och varför är det viktigt att det finns HR Tech analytiker och vad gör en sådan?

Med Stacey Harris som med hjälp av alla de 2515 företag som svarat på Sapient Insights Groups senaste undersökning för 25:e gången, tagit fram den rapporten jag referera till i texten i inledningen.

Och den är gratis att ladda ner här!

🇸🇪 Och visst vill vi ha en svensk version?


Noterat i HR Tech branschen💡

Ny europeisk analytikerrapport inom learning

Analysfirman Fosway Group släppte sin 9-Grid™ för Learning Systems under februari. Rapporten utforskar marknaden och lösningstrenderna. Du kan läsa mer här.

Rapporten visar att digital utbildning av kunder och partners är en av de snabbast växande områdena på HR Tech-marknaden tillsammans med rekrytering och analytics. Utöver en ökad marknad av specialisleverantörer har learning suite-leverantörerna börjat lägga till (köpa upp) funktionalitet för att kunna konkurrera på den förändrade marknaden.

Årets 9-Grid™ från Fosway innehåller flera nya leverantörer - både suite och specialister - och återspeglar innovationen som fortsätter att forma lärande och utvecklingsmarknaden, trots det osäkra ekonomiska läget.


Trots lågkonjunktur så fortsätter investeringarna i svenska HR Tech bolag 👏🏻.

Och jag vill tacka Martin Weigert som driver nyhetsbrevet Swedish Tech Weekly / Swedish Tech News som jag följer och som är en av mina källor till nedan info.

Pihr som tillsammans med sina kunder vill stänga lönegapet. Har fått 5 miljoner SEK från en okänd investerare.

Wndy HR expertis när du behöver det. Har fått 3,7 miljoner från befintliga investerare.

Hailey HR En plats för alla HR processer. Fyller kassan med 30 fräscha miljoner för att expandera ut i Europe

Exparang erbjuder intelligent matchning mellan ledare och ledarpositioner - anonymt, opartiskt och baserat på dig. 6,1 miljoner kronor i nya investeringar.


Events

Den här månaden har jag gått igenom alla event jag hittat som är "oberoende" och är annonserade.

De flesta events ligger planerade till andra halvåret dvs inte nu under våren. Det har att göra med att de som sponsrar eventen dvs de olika leverantörerna, helst vill att de skall vara planerade i samband med när investeringar planeras för det kommande året och då budget läggs hos er HR-kunder. Och också att HR ofta har mycket att göra nu i början av året.

Tyvärr kan jag se att de få event som var planerade nu under våren ställs in eller flyttas och likadant är det med många utbildningar som är planerade under våren. Event som flyttas/ställs in är exempelvis HR TechX i London och Forum4IT i Stockholm med fokus HR system.

De event som listas nedan erbjuder en plattform för etablerade företag och startups att visa upp sina produkter och tjänster och för deltagare att kopplas samman med branschexperter och kollegor. De ger en chans att lära sig om moderna HR Tech-verktyg och teknologier, samtidigt som man inspireras och lär sig om framtidens HR.

Kom ihåg att dela eller tagga mig/podden eller mejla hej@hrdigi.se så tar vi med de aktiviteter du känner till 👇

Event i Sverige

Som du ser är det ganska tomt i listan av annonserade events vilket betyder att vi får leta oss till event i utlandet eller digitala event.

27-28 September - Stockholm - Personal & Chef

Digitala event

👉 pågående: 28 februari - 2 mars - HR Technology Conference & Exposition® Virtual Detta är den digitala versionen av mitt favoritevent vilket jag deltar på i Las Vegas varje år. Det är gratis och det enda du behöver göra är att ta av din kvällstid och sätta dig bekvämt och följa med. Det går också bra att titta i efterhand.

9-10 maj - Scaleup 360 HR Tech Samma leverantör som levererar alla de nya fysiska eventen i Europa som jag listar nedan👇 De har varit en lokal tysk spelare som expanderar utanför gränserna.

5-9 Juni - HR Leadership Summit Ett nytt event i Europa tidigare USA. Ser ut att kunna ha intressant innehåll med en del nytänkande med Tech som möjliggör. Finns som fysiskt event i maj.

Event i omvärlden

De etablerade eventen fortsätter att leverera:

25 september - Köpenhamn - HR Tech X I år i september istället för november.

10-13 oktober - Las Vegas HR Technology Conference & Exposition® Mitt favoritevent i världen när det gäller tech och innovation. 🇺🇸 Häng med till USA i oktober! Hör av dig om du vill åka med mig 👈

17-18 oktober - Paris - Unleash World Det bästa europeiska eventet med en blandning av HR och Tech.

I Europa så har det också dykt upp en hel del nya event som inte jag känner till sedan tidigare. Där gäller det förstås att utvärdera eventet och talare innan man anmäler sig.

22-24 maj - HR Leadership Summit Ett nytt event i Europa - tidigare USA. Ser ut att kunna ha intressant innehåll med en del nytänkande med Tech som möjliggör. Finns även en virtuell version.

26-28 november - Berlin - rethink HR tech Också detta ett nytt event med spännande titel och talare - tidigare enbart tysklandfokuserade. De som driver rethink HR Tech har också annonserat ett antal andra event på samma område under samma event/plats:

Och två andra event med samma leverantör på men andra tillfällen:

2-4 juli - Berlin - learning tech reloaded

17-19 september - Berlin - talent management reloaded


Utbildningar

Grundkurser inom HR & Tech

18-19 april - Stockholm Grundkurs - Digitalisering för HR  Arrangör: HR Digi

Start under maj - digitalt - HR loves tech - driv HR:s egen digitaliseringsresa Arrangör: Sveriges HR Förening

Fördjupningskurser inom HR & Work Tech:

Bygg på din digitala kompetens med ytterligare nivåer!

23 mars - Stockholm - Leda och organisera för distans- och hybridarbete. Arrangör: HR Digi

23 mars - Stockholm - Smidigt hybridarbete i praktiken Arrangör: HR Digi

Kommande Datadriven HR - på riktigt Arrangör: Sveriges HR Förening

________________________________________________________________

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden