Inspiration för framtiden - HR Tech Las Vegas 2023

I månadens nyhetsbrev delas inspirerande insikter från HR Tech i Las Vegas - inspiration för framtiden när det kommer till bland annat AI, HR-systemstrategi, och framtidens kompetensutveckling.

🍁 Välkommen till månadsbrev nr 9 - 2023 🍁

Månadens innehåll:

 • Månadens reflektion - Inspiration från HR Tech Las Vegas
 • Noterat i HR Tech branschen 💡
 • Poddnyheter 🎧
 • Events och annan kompetensutveckling - 2023

Sedan senaste nyhetsbrevet har jag haft ovanligt mycket att göra 🐝. Därför kommer det lite senare än vanligt denna månad. Jag har helt enkelt inte hunnit med 🫣.

Personal & Chef, HR Technology Conference & Exposition i Las Vegas och HR Dagarna plus att jag hållit utbildningar (HR 💜 Tech & AI hos  HR-föreningen och Grundutbildning - Digitalisering för HR hos HR Digi )

Båda utbildningarna har behövt uppdateras eftersom det händer så mycket inom HR Tech området och då speciellt inom AI & HR. Jag har dessutom hållit flera föredrag och en del rådgivning 😅, också det under oktober.

🍁 Så nu under höstlovets lugn kommer äntligen nyhetsbrevet 🍁

Nu är det också sista chansen att svara på min enkät för i år 🫵

På vilken nivå befinner sig din organisation på området HR Digitalisering? Vilken nivå arbetar ni aktivt med?

Reflektioner kring Sverige, digitalisering och trender kommer i nästa nyhetsbrev där jag tar med resultatet från undersökningen parallellt med att årets spaningsavsnitt släpps.

Månadens reflektion

Inspiration för framtiden - HR Tech Las Vegas

Det var underbart att vara tillbaka i Las Vegas! Inte så mycket för platsen utan framförallt för att se hur tech-marknaden utvecklats i omvärlden under året. Och denna gång hade jag sällskap av Åsa Landin, Johannes Sundlo och Jonas Carlberg 🙏🏻

📽️ De delar med sig av sina reflektioner i filmen du hittar i mitt tidigare inlägg från HR Tech-veckan.

Wow! Vad kan jag säga? HR Tech i Las Vegas är en upplevelse i sig. Med runt 500 utställare och omkring 10,000 deltagare, var det som att befinna sig i en smältdegel av innovation och kompetens. Det ger så mycket energi och inspiration 🙏🏻

Generell reflektion

HR Tech i Las Vegas är otroligt stort, men det var inte bara kvantitet som imponerar – kvaliteten var också på topp som vanligt. Mässan visade allt från de största aktörerna till de minsta uppstickarna. Kompetensen på talarna var oerhört hög. Många är analytiker på global nivå. Det var också väldigt spännande att se så många kundexempel – något vi ofta saknar i Sverige. Bakom allt detta låg en imponerande mängd teknik och leverantörer som möjliggör nya sätt att hantera HR-frågor, särskilt inom stora organisationer.

AI is everywhere.

AI var som luften vi andades på mässan – överallt!

AI påverkar oss, medarbetarna, leverantörerna - alla. Och det märktes. Och det märks förstås också på vad som tas upp på våra lokala event i Sverige, och vad det skrivs om på LinkedIn och andra platser.

Den spaning som Josh Bersin gjorde kring leverantörer och AI är att han delade upp dem i tre grupper:

 1. De som lägger till AI på sina befintliga lösningar. Tex lägger till en ChatBot. Vilket är vad majoriteten av leverantörerna gör.
 2. De som bygger in AI inuti lösningen ex Workday och SuccessFactors
 3. De som byggt sin lösning på AI från början. Där hittar vi ex Eightfold, Fuel 50 och flera av de nya leverantörerna inom Skillsområdet.

Vad gör ni system-leverantörer i Sverige?

Har ni byggt in AI i era lösningar? 🤖

gritify.io är ett svenskt exempel.

Du kan läsa artikeln här:

Gritify revolutionerar rekryteringsbranchen med AI - teknik

Och du som jobbar på HR - har du lärt dig hur du skall nyttja AI? Det är dags att kliva upp på AI-tåget, för det har redan lämnat stationen! 🚂

Skills, Kompetens och Skillstech

Ett centralt tema på eventet var också diskussionen kring Skills. Jag brukar beskriva att skills och kompetens är två olika saker där "skills" refererar till specifika förmågor som är överförbara och kompetens handlar om en bredare uppsättning av kunskaper, färdigheter och förmågor - oftast i relation till en jobbroll. Det råder inget tvivel om att kompetensbehovet förändras och är utmanande i hela världen. Med färre som jobbar, en åldrande befolkning och en ny generation som kommer in på arbetsmarknaden med helt andra förväntningar och behov, blir det allt viktigare att förstå och adressera dessa förändringar. Man måste dessutom tänka på nya sätt när det handlar om att rekrytera på potential, utveckla och utbilda internt och förstå vilka skills man behöver ha i sin organisation.

Vad det gäller leverantörer inom detta område finns det massor att välja på. Microsoft gjorde en stor lansering av deras "Skills" på HR Tech, och andra aktörer som Workday presenterade sina egna "Skills"-lösningar.

Du kan läsa artikeln HÄR.

Dessutom fanns det många specialister på plats som erbjuder expertis inom detta område.

Talent marketplace är också ett hett ämne, där företag kan matcha rätt talang med rätt möjlighet internt i en organisation genom interna projekt, jobb och uppdrag.

Hela området är en game-changer, men också en utmaning att få det att fungera.

HR system strategi:

En av höjdpunkterna på mässan var den nya rapporten från Sapient Insights Group. Den underströk vikten av en HR-systemstrategi och vad den innebär för organisationen - hela organisationen. Man betonade att HR inte bara ska leda förändringsresan utan också leda företagen in i AI-eran.

Du kan läsa mer på Sapient Insights Gropups hemsida.

Det är inte längre en fråga om "om" utan "hur" och "när" vi ska implementera dessa strategier.

Teknik och lösningar:

Här är några snabba punkter som stack ut:

- Employee experience: Det var fascinerande att se hur många olika sätt det finns att fokusera på detta område. Exempelvis presenterade Simpplr och Socrates.aien plattform liknande Service Now/Intranät. Andra aktörer som Firstup använde AI för att förbättra kommunikationen, med MGM Resorts som kund. Confirm visade hur performance management kan hanteras med nomineringar, med kunder som Canada Goose och United Health Group. 15Five presenterade sina undersökningsverktyg med Hubspot som kund, medan FOUNT Global, Inc. med sin friktionsanalys och används av IKEA. Microsoft Viva var också ett namn som dök upp flera gånger. 🌟

- Övrig tech: Flexibel lön var ett hett ämne, liksom People Analytics med aktörer som Crunchr & Visier Inc., där den senare har Cardinal Health som kund 📊

- Rekrytering: Det var intressant att se hur rekryteringsprocessen förändras, med ett ökat fokus på alla typer av medarbetare, inklusive gig-arbetare och tillfällig personal. Också sätten vi kan nå ut, välja, och genomföra rekryteringsprocessen har många möjligheter,

- Integrationsplattformar för HR data: Vi vet alla hur utmanande integrationer är. Nu kommer fler leverantörer på detta område med specialisering på HR data.🖥️

- Hälsa: I USA är detta en stor fråga, och det var intressant att se hur det skiljer sig från vad vi är vana vid i Sverige. 🍏

Sammanfattningsvis var HR Tech i Las Vegas en påminnelse om att det finns så många digitala möjligheter som vi ännu inte är helt mogna för i Sverige. Det var inspirerande att se hur teknik kan förändra HR-landskapet och hur företag kan dra nytta av dessa innovationer för att förbättra sina HR-processer och medarbetarupplevelse. Jag ser fram emot att se hur dessa trender utvecklas och implementeras globalt 🌍

HR Tech Europa

Och som avslutning kan vi glädja alla läsare med att HR Tech nu kommer till Europa och Amsterdam den 2-3 maj 2024👇

The famous HR Technology Event, HR Tech US, is going to Europe! 

Noterat i HR Tech branschen💡

Nu har Fosway släppt en ny europeisk 9-grid för Cloud HR

Några spännande noteringar är:

 • Vad är egentligen Cloud HR? Så många områden som dyker upp på kartan
 • Microsoft längst upp till vänster dvs med stor potential för framtiden.
 • Visier i översta högra hörnet tillsammans med SAP Oracle och Workday. De är en analysplattform?! 🤔 Men otroligt intressant att de tar plats. De är en av mina favoriter 💜
 • Likadant med ServiceNow
 • Och Sympa som enda nordiska bolag om jag läser rätt 👏🏻dvs tillräckligt stora för att finnas med.

Årets SaaS-företag på Breakit SaaS Summit: Mentimeter 👏🏻

Del av motiveringen: Mentimeter fortsätter att imponera på den svenska SaaS-scenen med en stark tillväxt från en hög nivå. Man fortsätter att hålla fokus på sin produkt som både låter alla bli hörda, främjar inkludering, samt driver engagemang på ett enastående sätt.

Alla vinnarna på SaaS Summit 2023 – ledare, investerare och årets bolag

Optimera er utbildningstech strategi med ny inköpsguide: Att köpa Edtech


Nu lanseras Edtechkartans inköpsguide för företag, organisationer och utbildningsinstitutioner, en guldgruva av tips, råd och verktyg för smarta inköp och optimalt utnyttjande av edtech-tjänster.

Inköpsguiden innehåller guider och checklistor med de vanligaste begreppen man behöver ha koll på, vilka avtalsformer som passar bäst och tips om vad man behöver tänka på före, under och efter ett inköp. Det är många hänsyn som skall tas: vilken it-miljö och arbetsflöden har man idag? Vilka behov har man och vilka resultat vill man se? Nu blir det svåra lite enklare.

Edtechkartan har tagits fram i samarbete med Almega Utbildningsföretagen, Swedish Learning Association, Kompetensnätverk i Stockholm AB och Promise.

HR Tech scaleups i Sverige - på Breakits SCALEUP-LISTA 2023

Den svenska techindustrin är en av de absolut starkaste i världen – känd för miljardsuccér som Spotify, Klarna, Mojang och Izettle.

Nu lyfter Breakit fram den nya potentiella framgångssagorna – bolagen som på allvar har börjat skala upp med en fungerande affärsmodell. De har valt ut 104 bolag som i år kan titulera sig Sveriges hetaste snabbväxare. När jag tittar på vilka HR Tech bolag som finns på listan så ser jag två bolag som säljer lösningar för att hantera det nya regelverket kring lönetransparens dvs Sysarb och Pihr - Pay Equity Software Kriterier för bolag på listan är att de har mellan 5 och 1000 miljoner i omsättning i det senaste offentliggjorda bokslutet. Och minst 20 procents tillväxt. Andra HR Tech bolag på listan är Teamtailor och Learnifier. Grattis alla 👏🏻

Snart använder de flesta svenska företag AI vid rekrytering

Du kan läsa en rapport om detta HÄR.

En nysläppta rapport kring kompetensutveckling.

Jag har tjatat om det länge, att vi måste bli bättre på innovation & digitalisering inom HR. Då måste vi kompetensutveckla oss. I denna rapport från ansvarig författare Stefan Tengblad - professor i human resource management, HRM, vid Göteborgs universitet - får vi läsa att "Det är dags att se över vilka förutsättningar som HR/People-funktionen har för att jobba med kompetensutveckling. Här finns risker för att svenska företag halkar efter internationellt när kunskapskraven på arbetsmarknaden höjs och förändras"

Arbetsgivare i Sverige satsar mindre på utveckling av sina medarbetare än arbetsgivare i konkurrentländer

Mina erbjudanden kring kompetensutveckling hittar du på vår hemsida.

Kanske dags att planera för din egen utveckling 2024 🎉

Har du hört alla nya buzzwords?

I TNGs artikel kan du läsa om Lazy Girls job som är ett Gen Z fenomen. Det handlar nödvändigtvis inte om att vara lat, som namnet antyder. Snarare handlar det om att värdesätta och prioritera en bra balans mellan jobb och privatliv. Utöver det hittar du i samma artikel tips om hur du rekryterar och behåller Gen Z.

TNG har också artiklar om både  Quiet Quitting & alla övriga Quiet trender dvs Quiet hiring, Quiet firing osv.📖

Är du en riktig AI nörd?

Då kan du läsa årets AI rapport 🤖

Poddnyheter 🎧

En sak är säker. Nedkortade versioner av avsnitten är en succé! 👏🏻👏🏻

Här hittar du senaste avsnittet av podden på Spotify:

Hailey HR och Fellowmind: Affärsvärdet av att ta in HR-system

Och självklart finns podden även på andra poddplattformar. Prenumerera i appen och få en notis när nytt avsnitt släppts. Och lämna gärna en ⭐️⭐️⭐️ på vad du tycker.

Kommande avsnitt:

🟣 4-dagarsvecka - vad är det och fungerar det?

Med Caroline Lind VD på Sandqvist Bags & Items & Anna-Carin Alderin ✨Future of Work Solutions

Övriga avsnitt blir en överraskning då jag måste planera om schemat 🫣

Redan släppta avsnitt:

🟣 Sponsrat avsnitt med Hailey HR och Fellowmind: Affärsvärdet av att ta in HR-system. Med Jenny Clark & Kristian Randel.

🟣 Kan man mäta mångfald och inkludering? Med Lenka Prokopec Karlberg

Event och annan kompetensutveckling

Året går mot sitt slut och så även event och utbildningssäsongen.

Jag har bara ett event och en utbildning kvar på listan 2023 som är HR och Tech inriktade:

7 november - Stockholm - HR Systemdagen 2023 (Forum4IT) Sveriges ledande leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

5 december - Digitalt - Ny omgång av HR 💜 Tech & AI med uppdaterat innehåll och därmed ny titel 🙌🏻

Du kommer också att hitta mig på SIME Leader session 20-21 november och även på HR Dagen 2023 den 17 november. Båda i Stockholm

Om du följer mig (Anna Carlsson) och klickar på 🔔 i min profil så får du notis när jag delar något där.

Ex inlägg om hur det var på Personal & Chef & HR Dagarna :)

I nästa nyhetsbrev som kommer i slutet av månaden blir det fokus på 2024!

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.