Låt oss prata engelska på jobbet!

Medan svenska kollegor talar svenska, talar danska kollegor engelska 🤔 I månadens nyhetsbrev delar jag mina iakttagelser från internationella möten och hur det påverkar vår kommunikation. Jag utforskar också den senaste rapporten om HR Tech-marknaden och branschens senaste trender och kommande event!

Jag var på ett internationellt möte för någon månad sedan med en blandning av olika nationaliteter. Vi svenskar pratade svenska med varandra medan danskarna pratade engelska med varandra under hela mötet.

Det har fått mig att reflektera över hur vi egentligen skall förhålla oss till språk på jobbet.

Utöver det får du också en rapport över statusen på HR Tech-marknaden i världen där investeringar och förvärv är få. Dvs nyheterna här i nyhetsbrevet får mest handla om andra saker på området HR, Tech & innovation.

Ha en fin dag ☀️

Meddelande från vår sponsor:

Fick du upp ögonen för den nya lagstiftningen i poddavsnittet om den kommande hållbarhetsrapporteringen?

Fördjupa dina kunskaper ännu mer med CatalystOnes e-bokserie om CSRD!

I de två första böckerna i CatalystOnes e-bokserie om CSRD får du en fördjupning i exempel på datatyper, etiska ramverk, krav på rapportering, vilka standarder som faller under HR-området och mycket mer. Ladda ner e-böckerna gratis idag!

Månadens innehåll:

  • Månadens reflektion: Låt oss prata engelska på jobbet!
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Events och kompetensutveckling
  • Poddnyheter 🎧

Månadens reflektion:

Som HR Tech-analytiker utforskar jag kontinuerligt sätt att förbättra våra arbetsplatser. Förra månaden tog jag upp vad världens mest moderna organisationer gör. De fokuserar på medarbetaren genom ett fokus på Employee Experience.

(Om du vill lära dig mer om det kan du delta på vårt webinar den 7 maj 12.30 👈

Idag tar jag upp något väldigt odigitalt:

Låt oss prata engelska på våra arbetsplatser i Sverige!

I Danmark 🇩🇰 är engelska normen i professionella sammanhang, vilket underlättar integration och breddar talangpoolen. Ändå finns det i Sverige en kvarstående preferens för svenska, vilket hindrar vår förmåga att attrahera icke-svensktalande – en betydande utmaning på dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad. Vi har och har haft en inbjudande immigrationspolitik, dvs vi tar emot många från andra länder men vi är generellt dåliga på att förändra oss själva och göra annorlunda för att på bästa sätt integrera alla dessa människor på våra arbetsplatser.

Att omfamna engelska handlar inte bara om språklig bekvämlighet; det handlar om att omfamna mångfald och ha en globalt orienterad inställning. Genom att anta engelska som ett gemensamt språk i arbetslivet skapar vi en miljö där individer från olika bakgrunder kan blomstra, bidra och vara delaktiga i dialogen varje dag. Både socialt och professionellt.

Vi har ofta engelska som företagsspråk - "på pappret". Men på kontoret pratar vi svenska 🇸🇪

Tänk dig möjligheterna:

  • smidigare introduktion för internationella rekryteringar
  • enkelt samarbete över teamgränserna
  • förstärkt konkurrenskraft på den globala marknaden
  • rekrytering av nyligen anlända
  • Tydligt integrationsfokus

Precis som vi har utvecklats på många andra områden är det dags att utvecklas även i vår språkpraxis. Vi är ett litet land med ett litet språk.

Jag känner att jag i många lägen frågar "svenska eller engelska" på mitt eget kontor och tvingar på det sättet flera som inte har svenska som modersmål, att prata svenska. När jag lika gärna kan prata engelska.

Låt oss ta lärdom av våra danska kollegor och prioritera effektiv kommunikation över språkliga hinder.

Genom engelska som språk på våra arbetsplatser banar vi vägen för en mer inkluderande arbetsmarknad.

Noterat i HR Tech branschen💡

Antalet investeringar och förvärv inom branschen är lågt just nu. Enligt Venero Capital Advisors som bevakar HR Tech-branschen känner hela tekniksektorn av effekterna av en avmattning i riskkapitalfinansiering, och HR Tech är inget undantag. Efter ett rekordlågt fjärde kvartal förra året investerades 1,7 miljarder dollar inom WorkTech under det första kvartalet 2024, vilket motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med föregående kvartal.

Den här värdeökningen beror dock på ett begränsat antal större affärer investerade i senare faser, snarare än en bredare återhämtning. Totalt sett var antalet finansieringsrundor oförändrat jämfört med föregående kvartal, och låg på en nära femårslägsta nivå.

Venero Capital advisors 1Q update

Artificiell intelligens har varit en viktig drivkraft för investeringar generellt sett, men inom HR Tech är de flesta användningsområdena ännu inte transformativa. För leverantörer innebär det att finansiering kan vara svår att få, särskilt eftersom upplåningskostnaderna fortfarande är höga. Även om riskkapitalbolag fortfarande investerar, tar det längre tid att slutföra finansieringsrundor, affärsplaner behöver ofta revideras och kraven är nu högre i alla finansieringsstadier.

Å andra sidan är M&A (fusioner och förvärv) en ljusglimt med ett stadigt och konsekvent flöde av förvärv varje kvartal. Under det första kvartalet 2024 genomfördes 93 förvärv inom HR Tech, vilket motsvarar en ökning med 12 procent jämfört med föregående kvartal.

För HR Techbolag generellt förväntas 2024 bli ett lugnare år än 2023 när det gäller intäktstillväxt. Mediansiffran för intäktstillväxten förväntas bli 12 %, jämfört med 18 % förra året. Även om det fortfarande är för tidigt att säga med säkerhet, förväntar sig analytiker att 2025 blir liknande 2024, med en median på 13 % i årlig intäktstillväxt.

De företag som har sämst tillväxt / negativ tillväxt, har vi rekryterings-tech men de ser ut att komma tillbaka med bättre tillväxt 2025 när marknadsekonomin föväntas förbättras.

Årets HR System-undersökning är nu öppen!

Vi på HR Digi genomför tillsammans med Sapient Insights Group en undersökning om hur HRs digitalisering ser ut i Sverige 2024 utifrån användarnas perspektiv, som en del av Sapient's globala undersökning.

Undersökningen tar olika lång tid att besvara men räkna med minst en timme!

>> Länk till undersökningen <<

Information om undersökningen:

Sapients undersökning besvaras av ungefär 2 500 olika företag varje år från hela världen och målet är att få med ett större antal svenska företag som besvarar undersökningen för att därefter kunna dela Sverigeunika insikter, dvs en egen svensk rapport!

2024 är det 27:e året som undersökningen genomförs dvs det finns massor av historisk data att dra nytta av!

Undersökningen ger svar på vilka teknologier och metoder företag använder och hur det påverkar deras verksamhet. Det betyder att undersökningen är oberoende av leverantör och område. Det du använder, det svarar du på.

Därefter delas resultaten av forskningen i början av hösten på HR Technology Conference. Vid tillräckligt många svar i Sverige kommer vi att arrangera en svensk genomgång.

Undersökningen är utformad för att passa alla i organisationen som har den information som handlar om den HR tech som används. Och det kan också vara fler som besvarar från samma organisation utifrån sitt eget ansvarsområde.

Alla som deltar i undersökningen får en kopia av den omfattande slutliga rapporten.

Du kan vara trygg med att alla svar är konfidentiella och används endast i det sammanlagda resultat.

En svensk rapport är målet för 2024! 🇸🇪 >> Länk till undersökningen <<

Nytt företagsförvärv

Svenska Happy at Work International , en leverantör av engagemangsundersökningar, köps upp av finska Webropol som därmed stärker sin närvaro i Norden.

Är dy nyfiken på detta kan du läsa mer HÄR.

Sana släpper en gratisversion av sin AI assistent

Sana automatiserar arbetsflödesprocesser inom rekrytering, utbildning, administration och innehållsgenerering. Deras nya AI-assistent gör det möjligt för anställda att enklare sålla igenom företagets kunskapsdatabas, inklusive tidigare möten, utan behov av kodningsstöd.
Läs mer HÄR.

Det lönar sig att ha kul på jobbet

Glädje på jobbet har en direkt positiv effekt på bolagets EBITDA/nettoomsättning. Det visar en kartläggning från som är baserad på lönsamhetsdata från 84 verksamheter och 543 svar från medarbetarundersökningar. Lönsamheten är i snitt 20 procent högre om medarbetarna har kul på jobbet, enligt undersökningen.

Läs mer HÄR.

Röststryrning är framtiden

Svenska EQT Ventures har precis ansvarat för att säkra pengar till ett spännande amerikanskt bolag som heter Hume AI. Enligt EQT är röststyrning framtiden för människa-datorinteraktion och jag håller med. Hume AI är ett startup- och forskningslabb som bygger den pusselbit som saknas i AI – känslomässig intelligens. Ted Persson, partner på EQT Ventures säger: Vi tror att Hume bygger den grundläggande teknik som behövs för att skapa AI som verkligen förstår våra önskningar och behov. Testa själv på länken HÄR 💥

AI-strategi för Sverige

Sverige behöver maximera värdet av att använda #AI För att accelerera den utvecklingen har AI Sweden tagit fram en AI-strategi för Sverige.

Strategin innehåller en vision för Sverige, sex utgångspunkter som utgör analysen, samt sex strategiskt bärande principer för framgångsrik och storskalig användning av AI.

Du kan läsa mer HÄR.

Spotifys nya tjänst: AI spellistor (beta)

Och så en nyhet utanför HR området men som säkert är intressant för dig som vill hjälpa individer vad Generativ AI faktiskt kan göra.

Spotify har introducerat en ny sökfunktion som många lite skämtsamt kallar ”Spotify GPT”. Funktionens officiella namn är AI Playlist (AI-spellistor) – och poängen är att du nu kan be streamingtjänsten att skapa en skräddarsydd spellista åt dig, genom att använda enkla skriftliga förfrågningar och uppmaningar.

Funktionen är för närvarande i betatestning och rullades ut i Storbritannien och Australien i måndags.

Spotify lanserar AI-spellista (beta): skapar personliga AI genererade spellistor

AI och robotar 🤖

Roboticsföretaget Boston Dynamics, har visat upp en ny eldriven humanoidrobot som ersättare till den välkända Atlas-modellen, som nyligen pensionerades. Den nya roboten (som också heter Atlas) har en mer vänlig och tilltalande design. Och med vilken smidighet den rör sig 👏🏻

Nyfiken på hur det ser ut? Kika på denna video.

Poddnyheter 🎧

På måndag dvs den 30 april är det säsongsavslutning av podden. Jag hoppas du gillat innehållet under Säsong 5. Nu tar jag paus till efter sommaren och det är dags för reflektion över poddåret som gått. Vad har varit bra/dåligt, vilka områden som fått uppmärksamhet och vilka som borde få mer fokus. Mest och minst lyssnat osv. För att vara ärlig så prioriterar jag inte sånt som alla vill höra utan tänker mest på vad som ni borde få höra för att skapa den förändring inom HR som behövs.

Och för dig som inte gillar att lyssna 🎧 kan du också läsa avsnitten 👨🏻💻 på vår hemsida.

Sista avsnittet blir ett avsnitt om integrationer 🕸️ Dvs alla dessa trådar som skall gå mellan olika system med HR data. Och skillnaden om man använder en spindel 🕷️ dvs en integrationslösning. Tack Stina Hauschildt för besöket i min studio.

Här hittar du alla avsnitt om det är något du missat 🎙️

Events och kompetensutveckling

Nedan hittar du några av de viktigaste kommande HR Tech eventen. Parallellt pågår en hel del olika webinar från olika systemleverantörer, branschorganisationer och tidningar. Men de får oftast inte plats här. Kanske om det är jag som talar 🫣 Lite egenintresse har jag förstås 😍

2-3 maj - ses vi på HR Tech nästa vecka?

50% rabatt på entrén med kod Anna50 👏🏻

Mer information om eventet hittar du HÄR.

Start 14 maj: Digital utbildning hos HR-föreningen

Boka din plats här --> HR 💜 tech och AI

12-13 Juni Virtual HR Technology Conference & Exposition® Virtual

Mer information om eventet hittar du HÄR:

15 - 16 oktober Digitalisering och AI för HR

Läs mer och boka din plats här --> Grundkurs - digitalisering och AI för HR 🤖

24-27 September ✈️ HR Technology conference

Mer information om eventet hittar du HÄR.

Diverse HR Tech event i omvärlden

Gartner Reimagine HR 17-18 September London

Unleash World 16-17 Oktober Paris

Och glöm inte att du kan söka omställningsstöd för utbildningarna och också för coachning.

Flera av deltagarna på mina kurser har fått stöd för deltagandet från omställningsfonden

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.