Lågkonjunktur och rekrytering

Månadens nyhetsbrev är fyllt med en massa tankar och information för er att ta del av. Bland annat lyfts sådant som reflektioner kring lågkonjunktur och rekrytering men även spaningar från events och rapporter. In och läs! 📃

Välkommen till månadsbrev nr 6 - 2022

Har du signat upp dig för vårt nyhetsbrev som vi släpper en gång i månaden? Annars gör det här! 📬

Idag innehåller nyhetsbrevet:

  • En reflektion kring lågkonjunktur och rekrytering
  • Noterat i HR Tech branschen - investeringar, spaning från events och rapporter
  • Att lära sig gemensamt i nätverksform
  • Poddnyheter
  • Kommande utbildningar och events
  • God Jul och Gott Nytt År och vi ses nästa gång i slutet av januari 2023 🎄

Lågkonjunktur och rekrytering

En månad har gått sedan min HR Tech spaning 2022 kom ut och precis som jag tog upp då börjar vi nu märka av lågkonjunkturen. I vår HR/People bransch påverkas antalet rekryteringar som pågår speciellt inom snabbväxande techbolag och antalet rekryterare som behövs för att genomföra dessa rekryteringar där ex Spotify fått säga upp en stor del av sin TA (Talent Acquisition) personal då bolaget minskar sin expansionstakt.

Intressant nog så är fortfarande kompetensbristen (nästan) lika stor som innan dessa neddragningar och därmed behövs fortsatt fokus på både rekrytering och även de andra områden jag tog upp i spaningen dvs omskolning/utbildning och dessutom att få dina medarbetare att vilja stanna, engagera sig för att göra just det, omskola sig. Kanske får du där hjälp av den minskade rekryteringen och rädslan över att lämna säkerheten i ett fast jobb när lågkonjunkturen är här. Men då har du fortfarande risk att Quiet Quitting påverkar medarbetarnas produktivitet om de inte är motiverade.

Det finns just nu en brist på 70.000 personer med kompetens inom IT enligt IT/Telekombolagen där det bara examineras 3.500 inom IT-relaterade utbildningar varje år. Och dessutom saknas det chaufförer, kockar och annan restaurangpersonal, vård och omsorgspersonal, inom bygg osv. År 2035 kommer det totalt att saknas 290 000 yrkesutbildade i Sverige, visar officiell statistik och prognoser från SCB.

Och då kommer vi till ett känsligt område inom rekrytering som jag och flera andra upprörts över under senaste veckorna.

Hur sjutton kan vi få in människor med viljan att spionera och förstöra i våra organisationer?

För att undvika den typen av medarbetare är det dags att på allvar digitalisera för att säkerställa sanningshalten hos de vi rekryterar och förstå att människor inte alltid är ärliga i sitt uppsåt. Och dessutom att våra rekryterande chefer gärna litar på det de känner är rätt kandidat och då kanske slarvar igenom bakgrundskontroller och referenstagning trots dokumenterade processer.

Jag rekommenderar att man digitaliserar referenstagning och bakgrundskontroller. Och behandlar alla lika.

Jag vet att det brukar finnas åsikter om att det blir för opersonligt med referenstagning digitalt men med personlig erfarenhet av att rekrytera en oärlig person så är detta ett enkelt sätt att säkerställa att rätt person med rätt roll svarar på dina frågor.

Du kan alltid följa upp med en intervju inför anställningen om du vill veta mer om hur du/chefen på bästa sätt skall leda och engagera individen dvs få den personliga feedbacken i samband med anställningen.

Och som alltid är du välkommen att höra av dig för rådgivning gratis om du önskar mina insikter och råd på området.

Noterat i HR Tech branschen💡

Det är otroligt kul att se att det fortfarande investeras i svenska HR Tech bolag 👏🏻 trots lågkonjunkturen.

Som första noterade affär vill jag lyfta Vismas köp av Flex Applications. Det betyder att det blir färre val för de som vill köpa lönesystem men det betyder också mer muskler i samma företag till att utveckla nytt vilket branschen behöver. Vi får se åt vilket håll denna affär går. Läs artikeln här.

Som nästa noterade händelse så har Adway  som automatiserar rekryteringsmarknadsföring på sociala medier i dagarna fått en stor investering med 100(!) miljoner kronor. https://www.breakit.se/artikel/35059/adway-plockar-in-100-miljoner-nu-okar-de-takten-annu-mer

Och så en gammal nyhet som jag missat:

Tengai med sin AI-baserade intervjulösning för screening vid rekryteringar har fått 10 miljoner i nya pengar. Tydligen togs dessa pengar in i januari och annonserades i september. https://www.breakit.se/artikel/35020/tengai-vill-att-din-nasta-jobbintervju-ska-vara-med-deras-ai-avatar

Om du vill lyssna på HR Digitaliseringspoddens avsnitt med Tengai hittar du länkar till avsnittet här: https://www.hrdigi.se/podcast/spannande-ny-hr-teknik-fordomsfri-rekrytering-med-tengai

Under November månad genomfördes eventet HR TechX

HR TechX är det största HR Tech eventet i norden. Om du vill veta vad jag tyckte kan du läsa mitt inlägg här.

Tyvärr så saknade jag en hel del tech under eventet. Så i min värld levde de inte riktigt upp till sitt namn och sitt tema. Men jag åker nog dit nästa år igen och hoppas de hittat fler talare med goda tech erfarenheter.

Fosway har släppt sin HR Realities research 2022

Jag följer flera analytiker och Fosway är ett analysföretag som tittar på Europa som sin marknad och släpper olika rapporter. Nu i november släpptes deras version på hur verkligheten för HR ser ut just nu som de gör tillsammans med Unleash. Deras rapport tittar på de största HR-utmaningarna som arbetsgivare står inför samt insikter om HR-strategi, teknologi och innovation. 95 % av de tillfrågade ser tillgången på talang som deras viktigaste affärsutmaning, vilket innebär att HR-prioriteringarna har anpassats för att hantera kompetensbrist. I år har omskolning och kompetensutveckling, att behålla anställda och att underlätta digital transformation påverkat HR:s strategiska prioriteringslista jämfört med 2021. Inte så olikt min tidigare släppta spaning. Läs mer om undersöknningen här.

Att lära sig gemensamt i nätverksform

Att dela erfarenheter oavsett om det gäller att utbilda sig och lära sig av varandra eller om det gäller att lära sig om potentiella nya arbetsgivare och hitta varandra för ett nytt jobb så är nätverk hett just nu 🔥

Under hösten har HR Digi startat och drivit två olika nätverk för människor som älskar HR Tech 🤖 och också jobbar med HR Tech och dessutom vill utvecklas och lära sig av varandra.

Det ena nätverket är för konsulter, framförallt i eget bolag, och det andra nätverket är för HR tech specialister i större organisationer. Båda nätverken tar in några fler deltagare. Om du är intresserad kan du höra av dig till hej@hrdigi.se så berättar vi mer.

Poddnyheter

Igår släpptes sista avsnittet för säsongen och det är dags för poddens jullov 🎄🤶

Sedan det senaste nyhetsbrevet har tre nya poddavsnitt hunnit släppas och du hittar alla avsnitt här eller i din poddspelare förstås.

  • 30 oktober - HR tech spaning 2022 med mig där jag levererade 10 spaningar; Digitaliseringsnivån för HR i Sverige, Lösningar och leverantörer, Rekrytering, Viljan att stanna, Intern potential och utveckling, Preboarding och onboarding, Vår arbetsplats, Analys, Microsoft och en sista med några olika små reflektioner tex ESG. Ett större område var förstås kompetensbristen som täcktes in i flera av spaningarna.
  • 14 november - Att våga dela med sig av misstag med Veronica Spruijt från Pophouse Entertainment om deras något problematiska HR systemprojekt och lärdomarna därifrån så att du slipper göra samma mistag.
  • 28 november - Hitta blandningen mellan det digitala och det mänskliga med Johan Wingren och Matilda Buonassisi från Zimpler som delar sina tankar och idéer kring det mesta inom HR (eller People som de kallar det) och hur man inom Zimpler jobbar tillsammans.

Nu får ni helt enkelt längta till den 6 februari då första poddavsnittet för våren släpps. Glöm inte att markera kalendern eller helt enkelt klicka på prenumerera i din poddspelare. Första avsnittet handlar om Onboarding, något som ligger högt på mångas önskelistor att få ordning på. Jag lovar att det blir massor av handfasta tips!

Utbildningar och events

Det känns verkligen att det har varit fullt med event nu under hösten i både Sverige och omvärlden men nu blev det tomt på listan. Kom ihåg att dela eller tagga mig/podden  eller mejla hej@hrdigi.se så tar vi med de aktiviteter du känner till 👇

Event i Sverige

Eftersom det inte finns några svenska event att tipsa om just nu så vill jag tipsa om ett annat event som kan utveckla dina tankar kring det digitala och framtiden som jag kommer delta på denna vecka och delar rapport från på min LinkedIn, läs om Sime här. Om du klickar 🔔-symbolen i min profil eller HR Digis profil så kan du vara säker på att få notis om vad vi publicerar.

Event i andra länder samt digitala event

Även omvärlden gör sig redo för julledighet och det är inte så mycket som annonserats inför våren. Jag har däremot fått detta tips som sker i Bryssel 7-8 februari!

This practical & interactive seminar helps HRBPs and other HR professionals navigate, understand and effectively interpret data into actionable insights for Senior Management. Låter superintressant!

Utbildningar

Grundkurser inom HR & Tech

Grundkurs - Digitalisering för HR Nästa tillfälle: 16-17 februari 2023. Utveckla din digitala kompetens och var med och driv din organisations digitala HR-resa. Arrangör: HR Digi

HR loves tech - driv HR:s egen digitaliseringsresa Nästa tillfälle startar: 17 januari 2023. Online. Driv HR:s egen digitaliseringsresa. Arrangör: Sveriges HR Förening

HR + Human + Tech Nästa tillfälle startar: 16 februari 2023. Online. Accelerera din organisations digitala omställning. Arrangör: Sveriges HR Förening

Fördjupningskurser inom HR & Work Tech:

Bygg på din digitala kompetens med ytterligare nivåer och djupdyk i framtidens möjligheter med den teknik och de leverantörslösningar som erbjuds idag. Arrangör: HR Digi

Trender, teknik & nya HR tech lösningar  Nästa omgång online startar 8 februari 2023 och på plats 7 mars 2023.

Leda och organisera för distans- och hybridarbete. På plats i Stockholm den 23 mars 2023 eller online i två delar med start 7 mars.

Smidigt hybridarbete i praktiken På plats i Stockholm den 23 mars 2023 eller online i två delar med start 13 december 2022 eller 14 mars 2023.

God Jul och Gott Nytt År 🎄

Det här blir 2022 års sista nyhetsbrev och nästa nyhetsbrev kommer i slutet av Januari 2023 eftersom jag nu skall ha långledigt och ut och resa. Jag hoppas ni alla får en underbar jul och nyår med nära och kära 🤶🤖🎅.

Glöm inte att höra av er med tips och ideer kring både poddavsnitt, events, utbildningar och händelser i branschen så att alla som läser nyhetsbrevet kan få ta del av allt som har med HR och tech att göra.

__________________________________________________________________

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att både berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt men också skriva om nyheter på marknaden och området digitalisering för HR på olika sätt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR-digitaliseringsstrateg med mer än 20 år i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digitaliseringsgruppen där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi kunskap, konsultstöd, utbildning och mentorskap och skapar en digital framtid för HR.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden