Vad gör världens mest moderna organisationer ?

I månadens nyhetsbrev reflekterar vi över vad världens mest moderna organisationer gör. Utöver AI-fokuset lyfter vi betydelsen av Employee Experience (EX) och dess roll för att driva verklig förändring och innovation. Självklart tar vi också en titt på spännande nyheter och kommande event i HR Tech-branschen! 💜

Idag lyfter vi blicken och lämnar AI fokuset för en stund. AI som verkar vara den enda pågående diskussionen just nu. Eller vad säger du, hinner du med att tänka på något annat än AI? Jag har bland annat noterat en 💥 explosion💥 av kurser med fokus på AI för HR, Webinars och korta online workshops.

Personligen ser jag AI som ett otroligt viktigt verktyg för att göra saker annorlunda, effektivt och modernt men om vi vill skapa verklig nytta så skall vi prata EX.

I nästa poddavsnitt från HR Digi så pratar jag om mitt perspektiv på AI och ger också en liten lektion i vad AI är - om man behöver det 🤷♀️

Meddelande från vår sponsor:

Fick du upp ögonen för den nya lagstiftningen i senaste poddavsnittet? Fördjupa dina kunskaper ännu mer med CatalystOnes e-bokserie om CSRD!

Guide till CSRD för HR-personal

I de två första böckerna i CatalystOnes e-bokserie om CSRD får du en fördjupning i exempel på datatyper, etiska ramverk, krav på rapportering, vilka standarder som faller under HR-området och mycket mer. Ladda ner e-böckerna gratis idag!

Nyhetsbrev 3 2024

 • Månadens reflektion: Vad gör världens mest moderna organisationer ?
 • Noterat i HR Tech branschen 💡
 • Events och kompetensutveckling
 • Poddnyheter 🎧

Sen vill jag önska dig en riktigt Glad Påsk och hoppas att våren nu snart är här ☀️


Månadens reflektion: Vad gör världens mest moderna organisationer ?

När jag diskuterar med kollegor i branschen hur man snabbt kan utläsa om en organisation är modern & innovativ utifrån medarbetarperspektivet så har jag tidigare argumenterat för att det är om man använder data som en av grundpelarna i sin HR verksamhet.

Andra kollegor tycker att om man har en modern onboarding process som täcker alla perspektiv av den nya medarbetarens onboarding - praktiskt och socialt, chefen, medarbetarna och organisationen - då är man en modern och innovativ organisation.

Och nu har vi fått ett tredje perspektiv med intåget av AI. De moderna är de som snabbt ställer om och använder AI i verksamheten.

Men nu har jag lärt mig något nytt som får mig att säga att de organisationer som verkligen är moderna är fokuserade på Employee Experience!

- Vadå nytt, tänker ni.

- Den termen/området har ju funnits länge?

- Ja, men ofta missvisande och enbart fokuserad på medarbetarupplevelse och engagemang, säger jag.

Det betyder att vi haft ett alldeles för smalt fokus och inte fokuserat på riktigt på den upplevelse som medarbetaren faktiskt upplever och hur man förbättrar den så att medarbetarna kan göra ett bättre, mer effektivt jobb.

Vi kanske skall kalla det Co-worker experience istället?

För två veckor sedan fick jag möjligheten att vara med på en Employee Experience practitioners workshop med några av världens mest framgångsrika organisationer. Värd för eventet var IKEA och Linda Tinnert co-worker experience leader, som arbetat med området i flera år. IKEA har hittat en tydlig länk mellan hur ett fokus på Co-worker experience och att göra upplevelsen så bra som möjligt, förbättrar lönsamheten i varuhusen. Och i tillägg - nöjda kunder 😍💰

Faciliterade gjorde TI PEOPLE som har arbetat tillsammans med IKEA för att hjälpa organisationen att lyckas med sina insatser.

Sebastian Knepper från Deutsche Telecom skrev detta inlägg som summerade workshopen klokt.


Vi har en tendens att fokusera bara vårt eget område som vi har ansvar för, och förbättra det. Men ofta är en förbättrad upplevelse en aktivitet som behöver genomföras tvärs över organisationen.

Så om man verkligen bryr sig om medarbetarna så behöver man fokusera på att förstå hur de upplever sin vardag. Och på det sättet se över hur man åtgärdar allt som har med upplevelsen att göra.

Och ja, det finns verktyg för att ta reda på det.🛠️🪚

Tänk att kunna se och beskriva kopplingen mellan upplevelsen och lönsamheten och på det sättet fokusera på rätt förändringar i organisationen.

Vågar och vill du ta det ansvaret? Den rollen?

Och om du redan gjort det så är du en 🌟 i en verkligt modern organisation.

Om du i tillägg till detta fokus använder data, AI och innovativa lösningar. Ja då är du en vinnare 🏆

Och inte bara du, utan även dina medarbetare, dina kunder och även aktieägare/skattebetalare.

Som en första intro till området EX så kan du delta på det webinar som Populum: People & Culture Experience håller i den 9 april där vi diskuterar just EX --> Du kan läsa mer här.


Känner du efter det att detta är ett väldigt intressanta område med relevans för mig och du vill lära dig mer, så skall du anmäla dig till de tre webinar som jag tillsammans med TI PEOPLE håller under April och Maj.

TI People är en konsultorganisation som jag länge beundrat. De är just specialiserade på området EX.

Dessa webinars kommer att genomföras på engelska så att du kan bjuda med relevanta kollegor.

7 maj 12.30-13.00: What is EX, and where do you start?

21 maj 12.30-13.00: EX focused organisations: Case studies

11 juni 12.30-13.00: Bringing EX to life & next steps

Noterat i HR Tech branschen💡

Det känns som jag varannan månad är positiv och nästa månad är negativ vad det gäller HR Tech branschen. Den här månaden lite mer negativ igen. Konkurser präglar tyvärr hela Techbranschen just nu. Jag har inte sett detta i några specifika HR Tech bolag men när jag ex läser Breaket så är det inga spännande positiva nyheter direkt.

PA-utbildningen får kritik. Möter inte näringslivets behov

Innan vi ger oss in på HR Tech händelserna vill jag lyfta ett antal artiklar som publicerats på Personal & Ledarskap

Artiklarna tar upp frågan kring PA-programmets utformning och att det behövs förändring. Inte bara denna intressanta artikel med Johanna Flanke utan också den med Mathias Åkerblom, lektor Mai Lundgren och nyutexade Ellinor Eriksson & Nathalie Grazette. En sak är säker. Det behövs förändring. Det behövs nya ingredienser för att vara relevanta i dagens företagsvärld. En stor förändring sker på arbetsmarknaden och vi behöver rusta PA-studenterna på rätt sätt och inkludera detta område. HR-föreningen ser ett behov av mer kompetens inom hållbarhetsfrågor, ny teknik och människa samt innovation. Andra områden där det behövs mer kompetens är inom data och analys, processeffektivisering genom digitalisering, robotisering och automatisering.

Hoppa gärna på diskussionen genom att kommentera mitt inlägg i frågan.

Netigate har förvärvat finska bolaget Lumoa

Ger organisationer nya och kraftfulla verktyg för att få ut mer av feedback med hjälp av generativ AI.

Läs mer här.

Cornerstone kompletterar sitt erbjudande med köpet av Talespin

Talespin är ett företag specialiserat på virtuell verklighet(VR) och andra immersiva inlärningsteknologier. Förvärvet gör det möjligt för Cornerstone OnDemand att erbjuda sina kunder en heltäckande utbildningslösning som inkluderar skapande och leverans av VR-upplevelser för anställda.

Du kan läsa mer här.

BGC Group investerar i GOOZO

Och så en lite äldre nyhet från februari om att Göteborgsbaserade GOOZO, en uppstickare inom HR Tech som erbjuder en helt ny approach inom medarbetarundersökningar och personalens mående, har fått en investering.

Goozo är en forskningsbaserad plattform som automatiserar personalåtgärder och aktiviteter. Sparar tid, ökar välmåendet, er lönsamhet och medarbetarengagemanget.

Läs mer här --> BGC Group investerar i GOOZO

Recruitment awards har utsett årets innovationsföretag

Den 21 mars annonserades vinnaren på årets gala och det blev:

Refapp 🏆👏🏻🎉

Finalisterna i den kategori jag intresserar mig för, dvs innovationsföretagen inom rekrytering, var:

 • Higher
 • Workwide
 • Zynca
 • Gritify

Du kan läsa mer om Recruiment Awards här.

Ny Fosway Learning grid för storföretag

I varje nyhetsbrev så får Fosway en punkt. Nuförtiden levererar Fosway utvärderingar av olika områden nästan varje vecka 🫣

Kanske jag skall sluta ta med dem i nyhetsbrevet och ni får följa dem själva istället 🤷

Oavsett så är det tydligt att en förändring på learningmarknaden pågår om du är en riktigt stor organisation med komplexa behov. Det finns nu väldigt få lösningar att välja mellan och som du ser hade Cornerstone OnDemand en mycket stark ställning även innan sitt senaste förvärv och rankas högst på både performance & potential. Utöver det så är det framförallt de stora HCM systensleverantörerna som är konkurrensen till dem.

Heartpace guide om lönekartläggning

Heartpace har satt ihop en smart guide för dig som vill veta mer om hur du skall genomföra din lönekartläggning, med eller utan systemstöd.

Ladda ner lönekartläggningen - Heartpace här.

Jobb och rekryteringstrender 2024 från TNG

Alltid lika intressant att läsa spaningarna från TNG Missade tyvärr deras event denna gång.

Jobb och rekryteringstrender 2024 I TNG Insights

Förtroendebaserad affärsretorik HR - med Pontus F. Christoffersen

Poddnyheter 🎧

Jag har varit lite dålig på att skriva om poddavsnitten i de senaste nyhetsbreven. Det har funnits så mycket annat att ta upp. Men nu när händelserna inom HR Techvärlden är lite färre vill jag bara passa på att dela med mig av vilka avsnitt som släppts och släpps under våren. Speciellt för dig som kanske inte är poddens regelbundna lyssnare men är nyfiken på något speciellt ämne/deltagare.

Här hittar du alla avsnitt om det är något du missat 🎙️

De närmsta veckorna är tre avsnitt planerade:

 1. Ett soloavsnitt med mig dvs Anna Carlsson om AI och HR. Både hur jag tycker HR skall förhålla sig till AI och en utbildningsdel om AI för de som behöver det.
 2. Ett avsnitt med den spännande lösningen Twyne. Jag gillar att bjuda in nytänkande lösningar till podden för er att få lite nya ideer om vad som är möjligt.
 3. En modern HR ledare med kloka tankar kring HR, tech och AI.

De senaste avsnitten listade på mest populärt:

 1. Bakom kulisserna på Spotify: Data, Analys & AI med Katarina Berg - Ett superavsnitt om du vill få insikter i hur Spotify arbetar med HR med fokus på data och AI. Det är verkligen något som intresserar många 💚
 2. HR i Framkant: Insikter från Sveriges HR-förening med Johanna Flanke. Johanna delar med sig av de insikter hon samlat från olika hörn av HR-världen, från forskning och arbete både i privat och offentlig sektor till högskoleutbildning och ledarnas syn på HR. Och så teknikens roll förstås.
 3. Våga utmana de traditionella lönesystemen! med Mikael Wirén från Payap Äntligen finns det nyheter på lönesystemsområdet. Behöver lön vara så krångligt egentligen? Och behöver lönesystemen vara så komplexa som de faktiskt är?
 4. Vill ni bli framtidens bolag? Satsa på föräldrahälsa för framgång med Astrid Gyllenkrok Kristensen och Nina Boustedt . Ett sponsrat avsnitt från LEIA Health om vad man som arbetsgivare kan göra för att främja medarbetarnas hälsa och stötta chefer och medarbetare inför, under och efter föräldraledigheten.
 5. HR spelar en central roll i hållbarhetsomställningen – är du redo? med Johanna Leander och Peter Lodin från CatalystOne Solutions Ännu ett sponsrat avsnitt med fokus på den kommande Hållbarhetsrapporteringen.
 6. Bubblare släppt 2023: Spaning på HR och Tech 2023 ett soloavsnitt med mig Anna Carlsson

Events och kompetensutveckling

Nedan hittar du några av de viktigaste kommande HR Tech eventen. Parallellt pågår en hel del olika webinar från olika systemleverantörer, branschorganisationer och tidningar. Men de får oftast inte plats här. Kanske om det är jag som talar 🫣 Lite egenintresse har jag förstås 😍

Jag själv deltar på Sime i Stockholm 22-23 april för att verkligen få inspiration på områden som inte är HR. Tema denna gång "Collaborating with Technology to Evolve Humanity." 🚀

9 april - Webinar - ja, det är jag som talar

2024 trends: AI in HR and the growing focus om Employee Experience

Ja, vad har detta med Tech att göra. Jo, väldigt mycket. Passa på att lära dig hur du skall länka HR-initiativ till övergripande affärsmål.

12 april - Stockholm - Gratis halvdag hos Netigate "Förtroendebaserad affärsretorik"

Ja, vad har detta med Tech att göra. Jo, väldigt mycket. Passa på att lära dig hur du skall länka HR-initiativ till övergripande affärsmål.

Du kan läsa mer om eventet här --> Förtroendebaserad affärsretorik för HR 

Start 14 maj: Digital utbildning hos HR-föreningen

Lär dig mer och digitalisering och AI för HR

Du kan läsa mer och anmäla dig till utbildningen här --> HR 💜 tech & AI

2-3 maj - Amsterdam - HR Tech Europe

50% rabatt på entrén med kod Anna50 👏🏻

Läs mer och anmäl dig här --> HR Tech Europe

12-13 Juni - Virtual HR Technology Conference & Exposition® Virtual

Läs mer om eventet här.

26-28 Augusti - Skellefteå - Nordic EdTech Summit

Nordisk EdTech är globalt erkänt för sin kvalitet och innovation, men att skala upp en lönsam verksamhet kan vara en utmaning. Nordic EdTech Summit är det första evenemanget som samlar EdTech-communityn i norra Europa.

Läs mer här.

24-27 September ✈️ HR Technology conference

DU kan läsa mer här --> HR Technology conference

15 - 16 oktober - Stockholm - Digitalisering och AI för HR

Lär dig mer och digitalisering och AI för HR - på plats tillsammans med andra

Läs mer och anmäl dig här --> Grundkurs - Digitalisering och AI för HR 🤖

Diverse HR Tech event i omvärlden

hr technologies 17-18 April London

Gartner Reimagine HR 17-18 September London

Unleash World 16-17 Oktober Paris

Och glöm inte att du kan söka omställningsstöd för utbildningarna och också för coachning.

Flera av deltagarna på mina kurser har fått stöd för deltagandet från omställningsfonden

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för ledning och HR och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.