ChatGPT - vilken hype!

Denna månad ligger fokus på hypen kring ChatGPT där nyhetsbrevet beskriver vad det är, vad det kan ge och hur det kan stötta dig på HR i ditt arbete. Superspännande AI tjänst som kan lära oss förstå mer om framtidens möjligheter och spara tid redan idag. Dessutom innehåller brevet fyra nyheter från HR Tech branschen, info om nästa poddavsnitt om en vecka och information om utbildningar och event 📬

Välkommen till månadsbrev nr 1 - 2023

Har du signat upp dig för vårt nyhetsbrev som vi släpper en gång i månaden? Annars gör det här! 📬

I denna månads nyhetsbrev har jag fokuserat på den största hypen jag upplevt på många år, eller kanske någonsin? Det är ChatGPT.

  • Vad är ChatGPT, värdet för HR, risker och hur skall jag som HR-medarbetare hantera denna hype?
  • Utöver ChatGPT blir det notiser från HR Techbranschen i Sverige, poddnyheter och några event och utbildningar på området som vanligt.
Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Vill du synas här i nyhetsbrevet?

HR Digi letar sponsorer till både nyhetsbrevet och podden så att vi kan fortsätta att leverera nyheter och poddavsnitt till dig. Mer information hittar du på länken eller så bokar du en digital fika med mig.

ChatGPT - vilken hype!

Jag har haft långsemester från mitten av december till mitten av januari - helt utan internet många av dagarna. Just när jag är helt utan täckning på andra sidan jorden 🌏 då lanseras den mest hypade lösningen med det snabbast växande användarantalet i historien!

Men nu har jag lyssnat och läst ikapp och jag var dessutom tvungen att prova själv och frågade ChatGPT om den kan berätta på ett enkelt sätt vad den är och fick svaret:

ChatGPT är en språkmodell utvecklad av organisationen OpenAI. Den använder maskininlärningstekniker för att generera människoliknande text baserat på den input den får. Den kan användas för en mängd olika uppgifter som språköversättning, frågesvar och textkomplettering.

Det är viktigt att notera att även om ChatGPT kan generera människoliknande text, är den inte kapabelt att förstå texten eller förstå som en människa skulle göra.

ChatGPT är alltså en språkmodell som är bra på att generera text och kan göra det utifrån dina behov. Det är ingen sökmotor och har helt enkelt läst in sig på massor av information från internet som fanns där fram till 2021 i den gratistjänst vi alla nu kan testa. Utöver det kan ChatGPT läsa in sig på annan data som du gör tillgänglig.

Fördelarna med ChatGPT inkluderar:

  • Förmågan att generera naturligt ljudande text på många olika språk, inklusive svenska(!)
  • Förmågan att förstå och svara på frågor om allmänna ämnen med hög precision.
  • Förmågan att generera text som kan användas för olika syften, som skrivande av brev, artiklar och chattmeddelanden.
  • Förmågan att generera text på ett snabbt och effektivt sätt.

Begränsningar med ChatGPT som man bör vara medveten om:

  • Modellen är fortfarande under utveckling och kan ibland ge ofullständiga eller inkonsistenta svar.
  • Modellen är tränad på en stor mängd text från internet, så det kan ibland ge svar som är felaktiga eller gamla och kan dessutom inte svara på saker som hänt sedan modellen tränades. Det betyder att den just nu inte kan svara på händelser efter 2021 i sin gratisversion.
  • Modellen är ibland känslig för otydliga eller vaga frågor och kan ge svårtydda eller irrelevanta svar. Fast det kan väl vi människor också ha svårt att svara på 🤔 men vi är helt klart bättre på att tolka utifrån sammanhanget frågan ställs.

ChatGPT är alltså en kraftfull AI-baserad textgenereringsmodell med många användningsområden, men det är viktigt att vara medveten om begränsningarna och alltid granska och verifiera svaren den ger.

Vad är exempel på värde som ChatGPT kan bidra med till en HR-avdelning?

ChatGPT kan bidra med många värdefulla funktioner om det används på en HR-avdelning:

  • Automatiserade svar på vanliga frågor från anställda: ChatGPT kan tränas att svara på vanliga frågor om förmåner, semesterdagar och annan personalrelaterad information, vilket kan minska belastningen på HR-teamet och göra det lättare för anställda att få tillgång till den information de behöver. Dvs där vi tidigare var tvungna att skriva svaren själva kan nu ChatGPT självständigt träna upp sig på.
  • Assistans vid skrivande av brev och dokument: ChatGPT kan användas för att automatiskt skapa brev och dokument som kräver formellt språk eller specifika formateringar, som exempelvis anställningsbrev eller liknande.
  • Chatbot för personalrekrytering: ChatGPT kan tränas att kommunicera med kandidater och svara på frågor om tjänster och anställningsprocesser, vilket kan göra rekryteringsprocessen mer effektiv och tillgänglig för kandidater.
  • Analys av feedback från anställda: ChatGPT kan användas för att automatiskt analysera anställdas feedback, såsom medarbetarundersökningar, och identifiera mönster och trender som kan hjälpa HR-teamet att fatta mer informerade beslut.

Självklart måste du då träna ChatGPT på din/er data så att svaren blir baserade på era regler och er data. Det är viktigt att komma ihåg att träning av ChatGPT kan ta tid och resurser, och det kan också kräva viss teknisk kompetens. Du bör också se till att data är säkert hanterad och att det inte läcker ut någon känslig information.

Jag la upp en fråga på LinkedIn "Vad tänker du om ChatGPT?" och blev glad att så många svarat att de tycker att ChatGPT ger nya möjligheter 👏🏻


Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Blir vi av med jobbet nu?

Som med all ny teknik så innebär nya tjänster att arbete kan utföras på nya sätt. Det har nu under längre tid diskuterats att jobbroller måste omformas och se ut på nya sätt. Och hittills har AI skapat fler nya arbetsuppgifter och jobbroller än vad som försvunnit. AI gör att vi kan få stöd av AI till att komma till slutsatser snabbare och att ex repetitiva uppgifter kan utföras av en robot. Det betyder att vi människor får använda våra unika kompetenser som vi har istället för att svara på samma fråga om och om igen.

Ett exempel som tagits upp är att nu kan man inte lita på att inlämningsuppgifter från en utbildning verkligen skrivits av eleven och inte av en AI tjänst vilket kommer att betyder att vid utbildning måste läraren ha en dialog med eleven för att verifiera kunskapen istället för att rätta uppsatser.

Hur skall jag som jobbar på HR hantera denna hype?

Vi skall vara medvetna att det är en hype förstås. Men ChatGPT är också ett väldigt bra och enkelt exempel på vad AI klarar idag. Något som är enkelt att förstå för vemsomhelst om man bara läser på vad ChatGPT är och vad det inte är och kan. Och testar själv.

Som HR-medarbetare är det viktigt att lära sig och fundera på hur ChatGPT och andra digitala verktyg kan hjälpa din organisation. Skapa en plan för att ta tillvara det värdet.

Ta dig tid att förstå hur olika digitala verktyg kan förbättra HR-processer, som rekrytering, utbildning och medarbetarutveckling. Ta dig tid att förstå och beskriv affärsvärdet och börja med att digitalisera det område som ger bäst nytta för organisationen. Tänk på att tillgång till data är en viktig punkt och då behöves digitala verktyg för att samla in data.

Och för dig som är intresserad av detaljer om ChatGPT

ChatGPT är en modell baserad på GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), som är en av de mest avancerade och kraftfulla textgenereringsmodeller som utvecklats av OpenAI.

GPT-3 är en allmän textgenereringsmodell som kan användas för många olika syften, inklusive skrivande av brev, artiklar, chattmeddelanden och mycket mer.

ChatGPT är en specifik version av GPT-3 som är optimerad för chattbaserade interaktioner. Den är speciellt utvecklad för att svara på frågor och generera text i en chattkontext. Det innebär att ChatGPT kan användas för att skapa chatbotar eller andra chattbaserade system som är avsedda att interagera med människor på ett naturligt sätt.

Nu är det dags för dig att prova tjänsten!

Registrera dig på https://openai.com/blog/chatgpt/ och börja ställ dina frågor!

👉 Och som alltid är du välkommen att höra av dig för rådgivning gratis om du önskar mina insikter och råd på området.

Poddnyheter

HR Digitaliseringspodden startar med sitt första avsnitt för våren den 6 februari och då är det Whippy med Paulin Larsen Berglöf och Emma Lindgren som är på besök och pratar on och offboarding. Det område som flest HR-avdelningar just nu vill lösa sina utmaningar kring enligt flera undersökningar. Whippy ger många goda råd till lyssnarna i avsnittet och avslutar med en summering av de 5 viktigaste punkterna.

Whippy nämns också nedan i avsnittet Noterat i HR Tech branschen.

I det andra avsnittet för våren är det fokus på att arbeta på distans och våga rekrytera och ha sina anställda i andra länder där man själv kanske inte har ett eget kontor eller verksamhet men där den kompetens du behöver finns.

Andra punkter jag och Daniel Eisenberg diskuterade var tex. Hur är det att leva som digital nomad? Hur leder man på distans? Och vem anställer i andra länder och på vilken typ av roller?

Prenumerera i din poddspelare (ex Spotify eller Apple podcaster) för att få notiser när nya avsnitt släpps och ge gärna en rating ⭐️⭐️⭐️ på vad du tycker om podden.

Noterat i HR Tech branschen💡

Trots lågkonjunktur så investeras det fortfarande i svenska HR Tech bolag 👏🏻. Sverige var det mest företagsvänliga landet i världen 2022 för nystartsbolag enligt en rapport från StartupBlink, känt för sin Global Startup Ecosystem Map.

Whippy förvärvar on- och offboardingplattformen Typelane

17 Januari kom nyheten att Whippy förvärvar on- och offboardingplattformen Typelane genom investering av PION Group.

Jag räffade Paulin Larsen Berggren första gången för 9 månader sedan och hörde direkt att det Whippy gör är unikt och bra. Det var kloka Sofia Hogman som satte ihop oss och det blev till en lunchträff där jag genast ville ha med henne och Emma Lindgren i HR Digitaliseringspodden. Ett resultat ni till slut kan lyssna på om en vecka vilket är en timing vi inte visste om när vi spelade in avsnittet redan i november. Läs om förvärvet här.

Rekryteringslösningen Higher tar in 22 miljoner för AI-satsning

Higher med VD Stefan Lidén har tagit fram en plattform som låter mobilen sköta rekryteringsprocessen, och kastar personligt brev och cv i papperskorgen. Investeringen kommer från existerande ägare, bland andra fastighetsprofilen Jens Engwall. Läs mer om plattformen här.

Sana Labs tar in 352 miljoner

Sana Labs tillhandahåller en AI-baserad plattform för att hjälpa människor att hantera information på jobbet, och att sedan använda denna data som en resurs för e-learning inom organisationen – har avslutat en runda på 34 miljoner dollar. Läs mer om nyheten här.

Hailey HR tar in 30 miljoner

Nu tar Hailey HR återigen in 30 Mkr och siktar på att expandera verksamheten till Norge, Finland, Tyskland, Storbritannien och Polen. Läs mer här.

Utbildningar och events

Än så länge har jag inte 100% koll på vad som erbjuds under året av events och utbildningar och behöver era tips! Eftersom jag varit långledig fick jag fokusera på de viktigaste nyheterna denna gång och återkommer med mer info här nästa gång.

Kom ihåg att dela eller tagga mig/podden eller mejla hej@hrdigi.se så tar vi med de aktiviteter du känner till 👇

Digitala event

HR Technology Conference & Exposition® Virtual 28 februari - 2 mars

Detta är den digitala versionen av mitt favoritevent som jag deltar på i Las Vegas varje år. Och det är gratis. Det du behöver göra är att ta av din kvällstid och sätta dig bekvämt och följa med. Läs mer om eventet här.

Event i omvärlden

HR Analytics translator 7-8 februari

Detta praktiska och interaktiva seminarium hjälper HRBP:er och andra HR-proffs att navigera, förstå och effektivt tolka data till handlingsbara insikter för ledande befattningshavare. Låter superintressant! Läs mer här.

Utbildningar

Grundkurser inom HR & Tech

Grundkurs - Digitalisering för HR Nästa tillfälle: 16-17 februari 2023 i Stockholm. Utveckla din egen digitala kompetens och var med och driv din organisations digitala HR-resa. Arrangör: HR Digi

HR + Human + Tech Nästa tillfälle startar: 16 februari 2023. Online. Accelerera din organisations digitala omställning. Arrangör: Sveriges HR Förening

HR och Digitalisering Nästa omgång startar: 7 mars i Stockholm (kvällstid) Grundläggande kunskap om digitalisering och dess möjligheter och risker. Arrangör: Folkuniversitetet

HR loves tech - driv HR:s egen digitaliseringsresa Pågår just nu. Anmäl intresse för nya datum på länken. Online. Driv HR:s egen digitaliseringsresa. Arrangör: Sveriges HR Förening

Fördjupningskurser inom HR & Work Tech:

Bygg på din digitala kompetens med ytterligare nivåer och djupdyk i framtidens möjligheter med den teknik och de leverantörslösningar som erbjuds idag. Arrangör: HR Digi

Trender, teknik & nya HR tech lösningar Nästa omgång online startar 8 februari 2023 och på plats 7 mars 2023.

Leda och organisera för distans- och hybridarbete. På plats i Stockholm den 23 mars 2023 eller online i två delar med start 7 mars.

Smidigt hybridarbete i praktiken På plats i Stockholm den 23 mars 2023 eller online i två delar med start 13 december 2022 eller 14 mars 2023.

________________________________________________________________

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte längre är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats för en mer människofokuserad framtid. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi kunskap, konsultstöd, utbildning och mentorskap och skapar en digital framtid för HR.

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden
Från en vandring i regnskog på min långsemester i januari 2023 nära Piha, Nya Zeeland.

Publicerades av

HR Digi

HR Digi

1 866 följare

Publicerades • 1 tim

Äntligen är vi tillbaka med ett nytt nyhetsbrev om HR och digitalisering!Denna månads brev har fokus på hypen ChatGPT där vi pratar om vad det är, vad det kan ge och hur det kan stötta HR i sitt arbete. Superspännande En AI-tjänst som kan lära oss förstå mer om framtidens möjligheter och spara tid redan idag.Dessutom har vi bland annat fyra nyheter från HR Tech branschen.God läsning!hashtag#hrdigitaliseringspodden hashtag#hrdigitalisering hashtag#hrsverige  hashtag#StrategiskHR