EU / USA och personuppgifter

Månadens nyhetsbrev med fokus på det nya avtalet mellan EU och USA kring personuppgifter samt andra aktuella nyheter i branschen. Kommer avtalet att hålla eller falla?

Välkommen till månadsbrev nr 7 - 2023!

Dagens innehåll:
  • Månadens reflektion - Nytt avtal för personuppgifter mellan EU och USA
  • Noterat i HR Tech branschen 💡
  • Poddnyheter 🎧
  • Events och annan kompetensutveckling

Nyhetsbrevet startar hösten med ett mer praktiskt nyhetsbrev kring den senaste beslutade regelverket från EU, dvs det nya avtalet kring överförande av personuppgifter mellan EU och USA. Det är nu säkrare att ex använda Microsoft Teams och Google Meet eller svenska HR system som utnyttjar Microsofts Azure miljö för att leverera sin lösning till dig. Jag tror att vi är många som uppskattar det arbete som görs på europanivå kring att säkra upp vårt användande av allt från AI, personuppgifter och till fokuset på hållbarhet. I juni godkändes utkastet till AI-lagen som skall reglera hur AI kan användas av företag och tidigare under våren godkändes det nya EU-direktivet för insyn i lönesättning. Utöver det kommer även hållbarhetsrapporteringskraven under 2024.

Positivt eller negativt?

Alla regleringar påverkar oss på HR. Jag tänker att många av de regler som skapas sätter individen i centrum vilket är bra ur ett HR perspektiv. Dock ska vi inte tro att allt är frid och fröjd nu, alla regler kommer att detaljgranskas och ifrågasättas och kanske upphävas och skrivas om.

Men intentionen är tydlig och det är att försöka få till en en god miljö att verka inom där både individer och organisationer kan leva tryggt och samverka.

Ett tips innan du läser vidare är att följa mig som skriver nyhetsbrevet. Jag delar nyheter successivt på min profil. Klicka på 🔔så får du dessutom reda på när jag delat något.

Meddelande från vår sponsor:

Personal & Chef är mötesplatsen för HR som vill utveckla sina kunskaper om att behålla, engagera och attrahera talanger. Vi har fyllt vårt seminarieprogram med högaktuella ämnen och talare, inte minst våra huvudtalare Annie Lööf, Nicklas Hermansson, Pär Johansson och Elaine Eksvärd.

Besök oss på Kistamässan den 27–28 september och maximera din HR-potential – helt kostnadsfritt!

Läs mer och registrera dig här.

Månadens reflektion

Nytt avtal för personuppgifter mellan EU och USA

Under sommaren har det hänt något väldigt viktigt på HR Tech området. Tidigare domar inom området datasäkerhet har hindrat många företag och organisationer från att kunna använda det spännande utbudet av HR tech leverantörer, både svenska och internationella.

Jag har i ett års tid hört att något är på gång! Och nu äntligen är det klart 🎉👏🏻

Den 10 juli kom äntligen beslutet från EU-kommissionen att dataflöden till USA återigen anses vara lagliga utan extra säkerhetsåtgärder. Det nya avtalet kallas EU-U.S. Data Privacy Framework (DPF) och beskriver varför, till vem och hur personuppgifter lagligt kan överföras till USA.

Du hittar IMYs beskrivning av avtalet HÄR.

Historiskt sett har det funnits flera avtal mellan EU och USA för att säkerställa skyddet av personuppgifter. Dessa avtal har haft namn som Safe Harbor och Privacy Shield. Men båda dessa avtal blev ogiltigförklarade av EU-domstolen, 2015 respektive 2020. Anledningen? Trots avtalen ansågs behandlingen av personuppgifter vara olaglig. Det var den så kallade Schrems II-domen som ogiltigförklarade det förra beslutet i juli 2020.

Det har inneburit att alla organisationer som vill följa GDPR reglerna till 100% inte kunnat använda system som behandlar persondata om leverantören har säte i USA och kan tänkas föra över datan dit. Det har också inneburit att även om det är ett svenskt system som använder sig av ett amerikanskt moln så har det inte varit korrekt för många jurister.

Det har gjort det oerhört svårt att köpa in HR Tech då de flesta leverantörer använder något av dessa alternativ för sina tjänster. Det är bara ett litet fåtal som använt sig av europeiska molntjänster.

Nu har vi alltså ett nytt avtal på plats mellan EU och USA. DPF. Precis som med de tidigare avtalen måste amerikanska företag själva välja att ansluta sig till DPF för att det ska gälla dem.


Vad innebär detta för oss?

  • USA lovar nu att skydda personuppgifter lika bra som EU. Det betyder att det blir säkrare att skicka personuppgifter från EU till USA.  
  • Företag behöver inte ta extra steg för att skydda datan, som tidigare. Allt sker enligt det nya ramverket.
  • Det finns en ny domstol i USA, dataskyddsprövningsdomstol (DPRC), där EU-medborgare kan klaga gratis. Om data samlas och hanteras felaktigt kan DPRC kräva att den ska tas bort.
  • Amerikanska företag kan nu få ett certifikat som visar att de följer de nya reglerna. De måste lova att skydda datan och ta bort den när den inte behövs.
  • Både EU och USA kommer att kolla att allt går rätt till. Det finns två typer av certifikat: ett för persondata och ett för HR data
  • Företag som Google och Microsoft som levererar molnet till i många svenska HRsystem är med redan nu och är även certifierade för HR data.  Amazon är med, men idag inte certifierade för HR data.

Kommer avtalet att hålla?

Det är svårt att säga om detta avtal kommer att hålla eftersom tidigare avtal inte gjort det. Men just nu är det säkrare att använda tjänster som ex Microsofts moln eller Microsoft Teams. Däremot är det ganska säker att aktivisten och advokaten Max Schrems kommer att utmana regelverket och överklaga beslutet precis som han gjort tidigare och  det finns idag ingen garanti att det inte blir en Schrems III. Schrems, som var drivande i att riva upp de tidigare avtalen, är mycket kritisk även till det nya avtalet, rapporterar Reuters. Schrems argumenterar för att avtalet skulle kunna användas för massövervakning av USA och han förväntar sig att det kommer testas i EU-domstolen inom kort.

Vill du veta mer?

- Läs mer på EUs hemsida och se även vilka företag som är certifierade på US International Trade Administration. Ta där en extra koll om de godtagit reglernas även för HR data och inte bara generella personuppgifter.

Noterat i HR Tech branschen💡

När du har semester fortsätter HR Techbolagen att utvecklas både tekniskt ex att i lugn och ro lägga till ny AI-funktionalitet men också utifrån sin affär, uppdaterar strategier, fokus och erbjudanden.

Vi inom HR är tyvärr fortfarande inte lika i framkant vad det gäller att nyttja tech i vår verksamhet. HR Digi startar nu vår årliga fråga!

Svara här: På vilken nivå av HR digitalisering befinner sig din organisation? 🤔

Och här kommer du att hitta resultatet så snart 20 personer svarat.

Personligen har jag under de lite lugnare sommarveckorna tagit fram ett nytt erbjudande till dig inom People/HR för att ge dig möjlighet att utvecklas inom mitt favoritområde HR Tech. Ett utvecklingsprogram i nätverksform som sker över ett års tid och utgår från deltagarnas prioriteringar.

Generellt kring investeringar visar en rapport från Venero Capital Advisors att de pengar som investeras i HR Tech långsamt stiger medan antalet affärer minskar. Dvs större och färre affärer i 1H 2023 jmf 2022.

Johannes Sundlo - En av Top 100 HR Tech Influencers 👏🏻

Grattis Johannes Sundlo som har tagit sig in på listan över världens 100 mest inflytelserika HR Tech influencers som sajten Human Resource Executive tar fram varje år. Du följer Johannes på Linkedin eller via hans nyhetsbrev och uppdateringar på Fullstack HR

Nytt white paper om AI

Josh Bersin kan man se som en guru i HR Tech branschen med sin Josh Bersin Academy som hela tiden analyserar, delar och utbildar HR. I juli kom en rapport som du kan ladda ner som heter "Understanding AI in HR".

Jag har inte läst rapporten själv ännu men skall förstås lyssna på honom på HR Tech i Las Vegas i oktober. Han är lite av min idol och en av flera bra personer att följa om du vill höra vad som generellt händer i omvärlden.

Nytt svenskt lönesystem tar in 8,2 miljoner i kapital

Jag tog kontakt med Mikael Wirén för exakt två år sedan då jag fått reda på att det fanns en leverantör som tänkte skapa ett nytt lönesystem. Vi sågs och Mikael ritade på tavlan hur de byggde sitt nya system. 🖼️ Och nu är systemet live! Payap leverar ett lönesystem för små- och medelstora bolag så att de kan bli mer digitala. Och med digitala menar de att saker som löner, saldon och korregeringar ska beräknas automatiskt i realtid. “Med det nya kapitaltillskottet planerar Payap även att satsa på fortsatt produktutveckling och rekrytering av personal, inklusive kundservice och säljare”, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

                                                        Du kan läsa artikeln HÄR.

Jobnet - en utmanare i rekryteringsfältet - tar in mer pengar från befintliga ägare.

Jobnet, grundat av Kalle Bodestig, har som mål att överträffa traditionella plattformar som Linkedin och Arbetsförmedlingen genom att erbjuda moderna mötesplatser och effektiva verktyg för rekrytering. Jobnet tar inspiration från framgångsrika nischplattformar som Hemnet och Airbnb och strävar efter att bli den självklara destinationen för företag som vill synas och marknadsföra sina möjligheter.

Plattformen är i grund och botten finansierad av Kalle Bodestig själv, hans medgrundare Gustav Zellman och några tidiga investerare som exempelvis entreprenören Kåre Lindahl. Nyligen har de fyllt kassan med 5 miljoner kronor från befintliga ägare till en värdering på drygt 50 miljoner kronor.

Gartners hype cycle uppdaterad

Framtidens hållbara kontor - pengar till envivo!

Mycket fokus inom investeringar är miljö och hållbarhetslösningar. Kanske inte det du tror jag ska skriva om här i nyhetsbrevet. Men HR Digis fokus ligger på så många delar och även hur vi innovativt planerar våra arbetsplatser. Och varför då inte tänka hållbart.

Om du nu måste ha ett kontor?

Läs Envivos pressmeddelande HÄR.

Poddnyheter 🎧

På måndag är det säsongstart av HR Digitaliseringspodden 👏🏻

Första avsnittet har titeln "Den digitala transformationens framgång med Nacka Kommun" Gäster är Henrik Palmblad-Wennergren, Digitaliseringsdirektör och Linus Holmgren, Employer Branding Manager. Avsnittet innehåller en rad olika ämnen så som digitaliseringschefens roll och värdet med att jobba tvärfunktionellt och då förstås även tillsammans med HR. Hur en kommun kan vara en modern och spännande arbetsgivare och vara ett förstahandsval för studenter. Och vad AI och etik har för roll framöver.

Därefter har jag ICA på besök den 18 september med avsnittet "Skills, upskill och reskill - hur hittar du nyttan för både medarbetare och organisation?" med Frida Monsén och Karin E Svensson.

Podden har blivit med kortare avsnitt som tillägg till originalversionen.

Redan den 21 augusti släppte vi en kortversion av ett tidigare släppt avsnittet "Onboarding och offboarding - hur ska man tänka?"

Ni hittar självklart alla avsnitt på ex Spotify eller någon annan poddspelare.

Tanken är att det skall bli enklare för dig att dela med sig av intressanta poddavsnitt till chefer, beslutsfattare, medarbetare som stöd i ditt förändringsarbete genom att vi erbjuder kortare bonusversioner. Kanske skall du sälja in en ide och vill ta stöd i ett avsnitt men det är för långt att dela det ordinarie avsnittet.

HR Digitaliseringspodden och jag vill tacka för alla förslag på teman som kom in efter att jag frågade efter förslag. Tyvärr lider podden av att det inte finns så många företag i Sverige som verkligen jobbar innovativt inom HR med Tech. Jag kan förstås ha missat någon. Räck gärna upp handen om du som organisation gör något bra och inte är systemleverantör.


Event och annan kompetensutveckling

Nu är det säsongen för event och annan kompetensutveckling! Nu är ni många organisationer som skall sätta er strategi och budget för nästa år. Och det vet leverantörerna om - och planerar sina aktiviteter därefter.

Kompetensutveckling

Utvecklingen av kompetens på HR tech området är en blandning av olika aktiviteter både kurser, självstudier, event, poddar och nätverk där du skall välja utifrån dina behov, tid och bakgrund. Något som konstateras i många olika studier är att Tech kompetensnivån inom HR i Sverige är lägre än i många andra länder och att detta behöver förändras.

Om du minns så intervjuade jag ett antal olika HR ledare och medarbetare under våren för att förstå vad som driver HR innovation med tech som en grundpelare.

Det kan du läsa om i Maj månads nyhetsbrev "Nyckeln till innovation inom HR"

Svaren har inneburit att jag tagit fram ett erbjudande kring kompetensutveckling i nätverksform för HR/People - utöver våra kurser och andra nätverk. Mer info hittar du här!

På vår hemsida hittar du alla våra erbjudanden. Och jag vill självklart också påminna om att HR Digitaliseringspodden är ett av verktygen som startar med sin nya säsong den 4 september.

Påminner också om vår Grundkurs i digitalisering för HR. 2 dagar i Stockholm den 26-27 oktober. Mer info här!

Vi tar också emot anmälningar till vårt HR Tech nätverk för anställda och vårt nätverk för oberoende konsulter.

Kommande event i Sverige

21-22 september - Stockholm - Learning Conference - Mötesplatsen för livslångt lärande. Ett spännande nytt event. Rätt i tiden med sitt fokus på kompetensutveckling! Jag pratar om det trendiga området Skills.

27-28 september - Stockholm - Personal & Chef. Nu är programmet släppt och jag får inleda dag två då jag talar på temat "Bli en hjälte som framtidens bästa arbetsgivare" Du hittar bokningslänken här. Det är fri entre för alla besökare.


19-20 oktober - Stockholm och digitalt - HR Dagarna . Temat i år är "Under Construction" Ja, här träffar ni mig också som labbledare 💡LABB 4 – Vi utforskar framtidens datadrivna organisation .

7 november - Stockholm - HR Systemdagen 2023 (Forum4IT) Sveriges ledande leverantörer av HR- och Personalsystem samlas och presenterar sina nyheter.

Event jag rekommenderar i omvärlden

10-13 oktober - Las Vegas HR Technology Conference & Exposition® Mitt favoritevent i världen när det gäller tech och innovation. 🇺🇸 Häng med till USA i oktober! Inget av de europeiska eventet slår just nu detta om du vill djupdyka i nya möjligheter och innovation. Hör av dig om du vill åka med mig 👈

Med min bokningskod HT23MA2 får du 300 dollar i rabatt 💵!

17-18 oktober - Paris - Unleash World Det bästa europeiska eventet med en blandning av HR och Tech.

27 november - Köpenhamn - HR Tech X.  Datumet flyttat till november. Ingen info just nu på hemsidan.

Om nyhetsbrevet

Målet med nyhetsbrevet är att skriva om nyheter på HR Tech marknaden och området digitalisering och innovation för HR på olika sätt och dessutom berätta om HR Digitaliseringspoddens avsnitt.

Kommentera! vad vill du vi ska skriva om nästa gång? Något speciellt ämne du är nyfiken på? Du kan vara med & bestämma innehållet.

Kom nu ihåg att du ► klickar på prenumerera

Om mig som skriver

Jag heter Anna Carlsson och är en nyfiken HR Tech analytiker med mer än 20 års erfarenhet i skärningspunkten mellan affärsverksamheten, det mänskliga och tekniken. Jag anser att teknik inte är en sidoaktivitet inom HR, digitalisering är grundläggande för att ge plats till en mer människofokuserad arbetsplats. Min passion är att leda rörelsen för framtida HR, genom att skapa den tillsammans med kunder och kollegor samt utbilda och utveckla organisationer och individer.

Jag driver HR Digi där HR Digitaliseringspodden ingår där jag också är podcastvärd. Inom HR Digi erbjuder vi rådgivning, konsultstöd, utbildning och inspiration för att skapa en modern digital organisation

👉 Boka en digital fika med mig så kan vi diskutera hur jag kan stötta er i ert arbete.